Small Press Award

Stripdagen Haarlem en Cross Comix presenteren nieuwe stripmakersprijs: de Small Press Award

Stripdagen Haarlem groeide in de afgelopen jaren uit van een weekend tot een tiendaags festival,
en ook het aantal expo’s, voorstellingen, lezingen en workshop breidde zich steeds meer uit, maar toch ontbrak er al die tijd iets: een echte stripmakersprijs! En dat terwijl Stripdagen Haarlem in het verleden een lange traditie had op het gebied van stripprijzen.Daarom zijn we bijzonder verheugd dat we in samenwerking met het Rotterdamse festival Cross Comix, platform voor visual storytelling, een nieuwe stripmakersprijs kunnen aankondigen: de Small Press Award. Op vrijdagavond 3 juni 2022 vindt de eerste uitreiking van de Small Press Award (SPA) plaats tijdens Stripdagen Haarlem. Er zijn drie prijzen: de eerste prijs bestaat uit een bedrag van € 1500,– en een expositiemogelijkheid tijdens Cross Comix 2023, de tweede en derde prijs bestaan uit elk € 500,–. De prijs wordt in de even jaren uitgereikt op Stripdagen Haarlem, in de oneven jaren op Cross Comix. De competitie staat open voor deelnemers uit Nederland en Vlaanderen.

Wat is dat, small press?

Er is weinig dat méér bij de moderne stripmaker hoort dan het fenomeen small press: in eigen beheer gepubliceerde en vaak fraai vormgegeven stripuitgaves in een beperkte oplage, waarbij de maker meer nog dan bij officiële uitgeverijen een eigen unieke signatuur kwijt kan. De meeste small press-boekjes zijn prachtige voorbeelden van wat het medium strip in al zijn veelzijdigheid vermag: vaak handgemaakt of in afwijkende vormen, biedt de small press echte hebbedingen die je niet snel in het reguliere (strip) boekenschap zult aantreffen. Voor bezoekers van de buitenbeurs op de Grote Markt tijdens Stripdagen Haarlem en al die andere kunststripbeurzen is het een bekend beeld, die lange rijen kraampjes met striptekenaars met hun kleurrijke uitstallingen barstensvol creativiteit. Talloze baanbrekende stripmakers zijn hun carrière begonnen met small press-boekjes, zoals bijvoorbeeld Stripschapprijs-winnaar Wasco, die met zijn honderden small press-uitgaves zelfs internationaal furore maakte.

De jury

Het mag dan ook geen verrassing heten dat Wasco een van de juryleden is voor deze eerste Small Press Award. De onafhankelijke en professionele jury bestaat verder uit de internationaal vermaarde ontwerper/illustrator/striptekenaar/architect Joost Swarte, die eigenlijk nauwelijks verdere introductie behoeft, en grafisch vormgever Borinka Beeke, die onder meer de vormgeving deed voor boeken van Peter Pontiac en Typex. Met zulke deskundigheid is de jurering uiteraard in uitstekende handen.

Voorwaarden voor deelname

Inzendingen kunnen worden ingediend tot en met 7 mei 2022. Op 21 mei wordt de longlist van de tien beste inzendingen bekendgemaakt. Op 28 mei 2022 wordt vervolgens de shortlist van de drie winnaars bekendgemaakt. De drie genomineerden ontvangen een uitnodiging voor het bijwonen van de prijsuit- reiking op 3 juni, waar wordt onthuld wie van hen de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen.

Voor deze eerste uitreiking wordt de periode waarin de inzending gemaakt mag zijn, gelijkgesteld aan die van de pandemie: vanaf 1 januari 2020 tot aan de sluitingsdatum van de inzending, 7 mei 2022. Inzendingen naar:

Small Press Award, p/a Stichting Beeldverhaal Nederland
Postbus 132
2000 AC Haarlem

Download het deelnameformulier hier. Bekijk de spelregels voor deelname hier
De inzending is pas volledig als we de volgende items ontvangen hebben:

- één exemplaar van de deelnemende small press uitgave
- één pdf van de deelnemende small press uitgave
- enkele foto's van de deelnemende small press uitgave, bij de pdf gevoegd
- één volledig ingevuld deelnameformulier, deze is hier te downloaden

Met veel dank aan...