Zonnig slotweekend daagt voor succesvolle jubileumeditie Stripdagen Haarlem

Haarlem, 10 juni 2022

Ondanks een door wind en regenbuien geplaagde Pinksteren kijkt Stripdagen Haarlem terug op een zeer succesvol openingsweekend, en een evenzo geslaagde midweek, van de jubileumeditie 2022. De bezoekers, die in grote getale kwamen opdagen na twee festivalloze lockdownjaren, reageerden met veel enthousiasme op de geboden programmering. 'Een hoogtepunt in mijn prille Haarlemse bestaan. Wat een fantastische sfeer en zoveel creativiteit,' schreef een Instagrammer.

Lees meer

Eerste uitreiking Small Press Award

Haarlem, 6 juni 2022

Tijdens de officiële opening van Stripdagen Haarlem, op 3 juni jongstleden, werd de eerste Small Press Award uitgereikt. De juryleden Joost Swarte, Wasco en Borinka Beeke waren unaniem in hun keuze en maakten deze tijdens de opening bekend. Ruim vijftig inzendingen mocht Stichting Beeldverhaal Nederland ontvangen, die allen naast de criteria gelegd werden. De inzendingen toonden met elkaar aan hoe gevarieerd het landschap van de Small Press is.

Lees meer

Nieuws & verslagen

Special guests: Thorgal-tekenaar Rosinski en het team van De Klaagzang van de verloren Gewesten

Haarlem, 25 mei 2022

Met de komst van tekenaar Grzegorz Rosinski verwelkomt Stripdagen Haarlem in 2022 een levende legende op het gebied van wereldbouwen. Het door Jean Van Hamme geschreven en door Rosinski getekende fantasy-epos Thorgal, dat in de jaren 70 voor het eerst werd gepubliceerd en sinds 1980 in albumvorm verscheen, geldt nog steeds als een van de beste verkochte stripreeksen ooit in het Nederlandse taalgebied. Hele generaties stripliefhebbers zijn met Thorgal opgegroeid.

Vier werelden op rij in 37PK, Museum Haarlem en ABC Architectuurcentrum

Haarlem, 30 mei 2022

Wie tijdens Stripdagen Haarlem 2022 het Groot Heiligland bezoekt, kan worden bekropen door het ge- voel in een multiversum terechtgekomen te zijn. In de drie expositieruimtes die de straat rijk is – 37PK, Museum Haarlem en het ABC Architectuurcentrum – zijn vanaf vrijdag 3 juni maar liefst viér verschillen- de werelden te bezichtigen.

Mulle Petat het Stripbier van Stripdagen Haarlem 2022

Haarlem, 17 mei 2022

Afgelopen vrijdagavond 13 mei werd in de nieuwe pop-up store van Stripdagen Haarlem het traditionele stripbier gepresenteerd, in het bijzijn van huisstijltekenaar Dieter Van der Ougstraete, die het bier voor de jubi- leumeditie heeft ontworpen. De naam van het stripbier van de vijftiende editie in 2022 is Mulle Petat, wat vrij vertaald ‘stomdronken’ betekent in het West-Vlaams van Van der Ougstraete’s geboortestreek. Met een alcoholpercentage van 8,5 procent doet Mulle Petat zijn naam dan ook eer aan.

Stripdagen Haarlem en Cross Comix maken longlist bekend van de Small Press Award 2022

Haarlem, 19 mei 2022

Ruim vijftig inzendingen kwamen er binnen bij de eerste Small Press Award, het initiatief van de strip- festivals Stripdagen Haarlem en Cross Comix Rotterdam voor een nieuwe toonaangevende prijs voor stripmakers. Het viel de jury, bestaande uit beeldverhaalcoryfee Joost Swarte, small press-icoon Wasco en vormgeefster extraordinaire Borinka Beeke, dan ook zwaar om een keus te maken uit de talloze met veel liefde vormgegeven small press-boekjes.

Small Press Award

Stripdagen Haarlem en Cross Comix presenteren nieuwe stripmakersprijs: de Small Press Award

Stripdagen Haarlem groeide in de afgelopen jaren uit van een weekend tot een tiendaags festival,
en ook het aantal expo’s, voorstellingen, lezingen en workshop breidde zich steeds meer uit, maar toch ontbrak er al die tijd iets: een echte stripmakersprijs! En dat terwijl Stripdagen Haarlem in het verleden een lange traditie had op het gebied van stripprijzen.Daarom zijn we bijzonder verheugd dat we in samenwerking met het Rotterdamse festival Cross Comix, platform voor visual storytelling, een nieuwe stripmakersprijs kunnen aankondigen: de Small Press Award.

Live verslaglegging tijdens themadebat censuur, zelfcensuur en uitvlakcultuur.

Oktober 2021

Laatste nieuws over Stripweekend Haarlem, dat morgen van start gaat. Het is nieuws waar we heel blij mee zijn, want op zondag wordt het grote themadebat van het festival over censuur, zelfcensuur en uitvlakcultuur live getekend door Peter Koch, Mara Leiblum en Floris Willem Oudshoorn, die in 2018 ook al zulk geweldig werk zoals hieronder afleverden, toen ze verslag deden van het tiendaagse festival over de (na)maakbare mens. Mis dat debat dus niet, aanstaande zondag, zodat je ze live in actie kunt zien.

Het tweede Stripweekend Haarlem is een feit

Haarlem, 6 september 2021

In het weekend van 1 t/m 3 oktober 2021 organiseert Stichting Beeldverhaal Nederland opnieuw een stripweekend, waarin aandacht besteed wordt aan het beeldverhaal. Dit jaar heeft het Stripweekend Haarlem als thema ‘Censuur en zelfcensuur’. Vooral in de wereld van de politieke cartoons worden heden ten dage nog steeds veel tekenaars bedreigd of gevangengezet vanwege hun tekeningen.

Ton Mackaaij neemt het beursstokje over

Haarlem, 15 juli 2021

Oktober 2020 nam Stripdagen Haarlem tijdens het allereerste Stripweekend Haarlem afscheid van haar beurscoördinator, Ton Schuringa. Ondertussen is de zoektocht naar een nieuwe beurscoördinator afgerond en mogen wij Ton Mackaaij als opvolger verwelkomen.

Zwart zijn in strips - een pijnlijke geschiedenis

Haarlem, 17 juni 2021

Zwart zijn in strips - Een pijnlijke geschiedenis

Joost Pollmann, samensteller van de tentoonstelling Studio Spaarnestad - strips met een loonstrookje verzorgt over dit thema op 24 juni en 2 september een lezing in het Museum Haarlem. 

Museum Haarlem brengt 'Studio Spaarnestad - strips met een loonstrookje'

Haarlem, 5 juni 2021

In Museum Haarlem staat al maanden een tentoonstelling klaar om geopend te worden. De tentoonstelling Studio Spaarnestad - strips met een loonstrookje is in samenwerking met Stichting Beeldverhaal Nederland en Stripdagen Haarlem ontwikkeld. De tentoonstelling is tot en met 18 oktober 2021 te zien in Museum Haarlem.

IM Cor Blok

Haarlem, 22 april 2021

Tot ons grote verdriet vernamen wij dat afgelopen zaterdag kunstenaar, illustrator en emeritus Cor Blok op 87-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie is heengegaan. Cor zou een van de exposanten zijn tijdens de 15e editie van Stripdagen Haarlem, die in juni van het vorig jaar had moeten plaatsvinden, maar wegens de pandemie nu voor de tweede maal is uitgesteld.

Stripdagen Haarlem 2021 geannuleerd

Maart 2021

De afgelopen weken heeft het bestuur van Stichting Beeldverhaal Nederland zich gebogen over de vraag of het reëel is te verwachten dat Stripdagen Haarlem in juni 2021 georganiseerd kan worden, op de manier zoals wij dat gewend zijn en graag willen.

En helaas hebben we slecht nieuws.

Het bestuur van Stichting Beeldverhaal Nederland heeft, in overleg met betrokkenen, definitief besloten Stripdagen Haarlem te verplaatsen naar 3 t/m 12 juni 2022

Presentatie H-lem - Graphic Novel Weekend Haarlem

Haarlem 2020

Tien tekenaars en vijf schrijvers creëerden samen een beeldverhaal over Haarlem, ter ere van de 775ste verjaardag van de Spaarnestad. Eind 2020 sloten zij zich een weekend op in het oude Slachthuis, samen met stadsarcheoloog Anja van Zalinge en de organisatoren van Stichting Doe Het Niet Zelf. Deze creatieve snelkookpan leidde tot de graphic novel 'H-lem'. Het eerste exemplaar zou worden aangeboden aan burgemeester Jos Wienen, maar door de lockdown is dat uitgesteld. 

Een volgende stap vooruit

Een volgende stap vooruit met de Nederlandse stripwereld

Zo'n half jaar geleden publiceerde Jan Venselaar op de website 9e Kunst een onderzoek naar de staat van de Nederlandse stripwereld. Het rapport maakte veel los en leidde tot allerlei discussies, maar vervolgens viel het weer stil in de stripwereld. En dat is jammer, want de discussie die op gang kwam was zeer zinvol.  

Met veel dank aan...