Dromenvanger

GEVANGEN IN DROMEN - Wonen, bouwen en beleven bij Marc-Antoine Mathieu

ABC Architectuurcentrum Haarlem

Marc-Antoine Mathieu is een van de best bewaarde geheimen van de hedendaagse strip. Hij wordt wel de Franse Joost Swarte genoemd, toch kent in de Nederlandstalige wereld bijna niemand hem. Daar komt nu verandering in. 

Net als Joost Swarte neemt Mathieu geen genoegen met één stiel. Nee, hij exploreert bij voorkeur meerdere werelden, of het nu strips zijn of virtual reality, muurschilderingen of illustraties. En net als Swarte geeft Mathieu zijn werk liefst een beschouwende draai. Zo maakt hij zich op een veelzeggende manier vrolijk over de ambtenaren die verbonden zijn aan het ministerie van Humor. Ze leven bij Mathieu in een superbureaucratische wereld, waar ze onderworpen zijn aan allerlei vormen van overheidstoezicht. Vanwege de gierende woningnood worden zelfs hun dromen geïnspecteerd om te kijken of daar wellicht nog extra leefruimte te creëren valt.

De fantasie gaat bij Marc-Antoine Mathieu in de hoogste versnelling, maar altijd gestuurd door een koel, relativerend verstand. Typerend motto, afkomstig uit Mathieus debuut: ‘Humor volgt een logica die de logica niet kan volgen.’ In zijn werk lijkt alles mogelijk, zelfs én vooral het onmogelijke. Net als bijvoorbeeld Jorge Luis Borges en M.C. Escher schept hij met merkbaar plezier bizarre constructies als een labyrintische droomfabriek of een treinstation dat onbereikbaar is omdat het zélf naar de reiziger toekomt.

Zien is geloven, zo laat de filosofische beeldtaal van Marc-Antoine Mathieu zich nog het best betitelen. 

Mathieus VR-bewerking van zijn (bijna tekstloze) strip "Sens" is tijdens de Stripdagen ook te beleven in het VR Café.

ABC Architectuurcentrum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem

3 juni t/m 26 juni 2022

Officiële opening 3 juni 16:00 uur

Met veel dank aan...