Special guests: Thorgal-tekenaar Rosinski en het team van De Klaagzang van de verloren Gewesten

Haarlem, 25 mei 2022

Met de komst van tekenaar Grzegorz Rosinski verwelkomt Stripdagen Haarlem in 2022 een levende legende op het gebied van wereldbouwen. Het door Jean Van Hamme geschreven en door Rosinski getekende fantasy-epos Thorgal, dat in de jaren 70 voor het eerst werd gepubliceerd en sinds 1980 in albumvorm verscheen, geldt nog steeds als een van de beste verkochte stripreeksen ooit in het Nederlandse taalgebied. Hele generaties stripliefhebbers zijn met Thorgal opgegroeid. Deze reeks tekent Rosinski intussen niet meer, maar hij is nog steeds zeer nauw betrokken bij de fantasyreeks De Klaagzang van de verloren Gewesten. In 1993 bracht Rosinski samen met scenarist Jean Dufaux het eerste album uit van deze reeks, die inmiddels flink op weg is om het gigantische succes van Thorgal te evenaren.

Het Klaagzang-team verenigd
Rosinski was de eerste tekenaar van De Klaagzang van de verloren Gewesten, maar hij is niet de enige tekenaar. Per cyclus van vier delen wordt het stokje overgedragen aan een nieuwe tekenaar. En bij elke cyclus wordt de wereld van Eruin Duela, het middeleeuwse Keltische koninkrijk waar profetieen worden vervuld als de legendarische Klaagzang van de verloren Gewesten klinkt, een rijker, complexer en completer universum. Na Rosinski, die de eerste cyclus over koningsdochter Siobhan tekende, volgde Philippe Delaby. Hij nam de tweede cyclus voor zijn rekening, over de mystieke Genaderidders die onkwetsbaar zijn voor wa- pens. De derde cyclus, Heksen door Béatrice Tillier, is nog niet voltooid, maar toch is er al een tekenaar die aan de vierde cyclus werkt: niemand minder dan de Rotterdamse stripmaker Paul Teng. In de door Teng getekende albums keert scenarist Dufaux terug naar de eigenzinnige koningsdochter Siobhan Sudenna uit de eerste cyclus, die inmiddels tot koningin van Eruin Duela is gekroond.En niet alleen Rosinski is dit jaar speciale gast van Stripdagen Haarlem: bijna het volledige creatieve team van De Klaagzang van de verloren Gewesten zal zijn opwachting maken (Delaby, die in 2014 overleed, uitgezonderd), dus ook scenarist Jean Dufaux, striptekenares Béatrice Tillier en onze eigen Paul Teng. De auteurs zullen daarbij niet alleen signeren, ze nemen ook een collectie indrukwekkende originelen en tekeningen mee. 

De tentoonstelling De Klaagzang van de verloren Gewesten
De locatie van wat ontegenzeglijk een van Stripdagen Haarlems mooiste tentoonstellingen van dit jaar wordt, is de gloednieuwe expositieruimte Naaiatelier Haarlem op de Spaarnwouderstraat 124. De gelijknamige expositie laat zien waarom De Klaagzang van de verloren Gewesten met reden een van de populairste en meest bejubelde fantasystrips van de laatste decennia is. De scenario’s van Dufaux zijn inventief en meeslepend, en niet wars van humor, met boeiende personages, van onverschrokken heldinnen tot duivelse tegenstanders. De stijlen van de verschillende tekenaars komen in iedere cyclus opti- maal tot hun recht. De getoonde originelen zullen niet alleen de talloze Rosinski-fans verrukken, maar iedereen die van virtuoos tekenwerk houdt. De expo is te zien van 3 t/m 19 juni en alle dagen geopend van 11:00 tot 18:00

Met veel dank aan...