Programma komt tot leven tijdens Stripdagen Haarlem

Fotograaf: Thomas Vercauteren

Haarlem, 9 april 2024

Eerste namen Stripdagen Haarlem

De nieuwe opzet van Stripdagen Haarlem krijgt aardig vorm met tal van activiteiten op nieuwe locaties.  Met de Koepel als hoofdlocatie en een focus op stripjournalistiek, medische strips en identiteit bij nieuwe en gevestigde makers onder het motto 'Het Hier en Nu' brengt Stripdagen Haarlem het beeldverhaal onder de aandacht van de bezoekers. En uiteraard is er veel ruimte voor humor. Het programma doet de stad Haarlem bruisen van leven. Op 1 en 2 juni vormt de Haarlem Strip een avontuurlijke wandeling langs alle locaties.

De beurs op de Grote Markt is vervangen door een beurs in de Koepel, waar uitgevers en stripmakers aanwezig zullen zijn. In deze nieuwe locatie zijn tal van tentoonstellingen, workshops, masterclasses en optredens. Maar ook op verschillende locaties in Haarlem maken grote namen uit de stripwereld hun opwachting.

Chris Ware maakt campagneposter

De organisatie is verguld een van de meest prominente stripauteurs en cartoonisten van de Verenigde Staten te mogen verwelkomen. “Voor de campagneposter van Stripdagen Haarlem 2024 hebben we Chris Ware bereid gevonden. Zijn boeken zijn zowel qua verhaal als vorm allesomvattende kunstwerken, waarbij hij verantwoordelijk is voor alles, van de typografie tot het bindwerk,” legt voorzitter Mark Marijnen uit. Een overzichtstentoonstelling over het werk van Chris Ware is te zien in 37PK in het centrum van de stad.

Nieuwe generatie makers

Binnen de programmering is ruim aandacht voor een nieuwe generatie makers, die de gelegenheid krijgen hun werk te tonen, zelf aan het werk te gaan en in gesprek te gaan met elkaar en met publiek. De afgelopen jaren heeft die nieuwe generatie het beeldverhaal herontdekt en verder ontwikkeld, namelijk als medium voor onderzoek en zelfreflectie. Identiteit, engagement en 'graphic medicine' zijn belangrijke thema's. Deze nieuwe makers zijn onder meer terug te vinden in de Nieuwe Vide, met de expositie ‘Dit is ons Lichaam’ en bij Kunstcentrum Haarlem, waar B. Carrot, Nova de Hoo, Micky Dirkzwager en Sarah Pannekoek zich presenteren.

Geert Mak in gesprek met Koenraad Tinel

In Theater de Liefde gaat Koenraad Tinel in gesprek met Geert Mak over zijn werk, zijn passies en zijn familiegeschiedenis. De Belgische beeldhouwer en tekenaar Tinel creëert objecten vooral in metaal en mixed media. Hij verwierf brede erkenning voor zijn uitzonderlijke tekenkunst. In Galerie Annee is een expositie van zijn werk samengesteld. In Galerie Annee is een duo expositie te zien van Tinel met teken- en schilderwerk van kunstenares Elisa Pesapane. 

Op Stripdagen Haarlem zijn verder de volgende uitgevers aanwezig:

Uitgeverij Sherpa, zij nemen mee: Marcel Ruijters, Marsal Branco (Brazilië), Berend J. Vonk, Charles Guthrie, Ibrahim Ineke en Frenk Meeuwsen. 

Uitgeverij Hum, zij nemen mee: Antonio Lapone (Italië), Martin Draax, Michiel Offerman en Ralf van der Hoeven.

Uitgeverij Xtra, met de volgende tekenaars: Fred de Heij, Peter Arends, Floris Tilanus, Bram de Rooij, Rudolf Kahl, Paul van der Steen en Frits Jonker.

Scratch Books, met de volgende tekenaars Aurelia Aurita (Frankrijk), Aimée de Jongh, Erik Kriek, Typex, Erik Varekamp en Mick Peet.

Uitgeverij Stripstift heeft Kim Duchateau uitgenodigd.

Oogachtend ontvangt tijdens Stripdagen Haarlem Koenraad Tinel, Bernard Tant, Sarah Pannekoek, B.Carrot, Jeroen Janssen en Arezoo Moradi.

Reboot Comics neemt mee: Johan Neefjes en Frank Smit.

Concerto Books heeft de volgende auteurs uitgenodigd: Peter van Dongen, Peter de Wit, Chris Ware (VS) en Miroslav Sekulic (Tsjechië).

De uitgeverijen Bries, Silvester en De Harmonie zijn ook aanwezig met auteurs. Die namen volgen nog. 

Ondertussen is de organisatie nog steeds bezig met het betrekken van makers bij het festival. In de Koepel zijn dan ook nog te vinden: Alexia Veldhuizen, Anuka, Black Olive Press, Bob op ‘t Land, David den Ouden en Feroz Nazir van Graphic novel weekend, Frodo de Decker, The Flying Dutch (de Nederlandse Star Trek Fanclub), Jeroen Funke, Jeroen van Wijngaarden, Karin Blaauwijkel en Sabrina Kooijmans, Kenny Rubenis, Lariecook, 5-Panel Beeldenstorm, Rachelle Meyer en Irene Berbee, Ron Schuijt, Wilbert van der Steen, Yan Gevuld, Griffioen Grafiek, Jesse van Muijlwijck en Zone 5300.

Kortom; Stripdagen Haarlem presenteert zich ook tijdens de zestiende editie als het meest avontuurlijke stripfestival in de Lage Landen en doet de stad bruisen van activiteiten.

Stripdagen Haarlem 2024 is op 1 en 2 juni in Haarlem. Tijdens het festival is een gratis magazine te verkrijgen. Voor meer informatie ga naar www.stripdagenhaarlem.nl of volg de diverse social media van het festival. 

Op dit moment zijn wij druk bezig onze website bij te werken. Daar zal de komende dagen steeds meer informatie verschijnen, hou deze dus in de gaten.

 

Met veel dank aan...