Eerste uitreiking Small Press Award

Haarlem, 6 juni 2022

Tijdens de officiële opening van Stripdagen Haarlem, op 3 juni jongstleden, werd de eerste Small Press Award uitgereikt. De juryleden Joost Swarte, Wasco en Borinka Beeke waren unaniem in hun keuze en maakten deze tijdens de opening bekend. Ruim vijftig inzendingen mocht Stichting Beeldverhaal Nederland ontvangen, die allen naast de criteria gelegd werden. De inzendingen toonden met elkaar aan hoe gevarieerd het landschap van de Small Press is. De drie inzendingen, die behoorden tot de shortlist, werden allen door de jury aangemerkt als pareltjes onder de Small Press. 

De eerste prijs, met een cheque van € 1.500,-- ging naar Berend J. Vonk, Toon Heremans en Roelant Meijer voor de uitgave De fatale reis van de Neverthought. Deze prachtig vormgegeven uitgave verhaalt van een bloedstollend overwintering-verhaal. Na openen van de verpakking kijk je je ogen uit naar de inhoud, een losbladig dagboek, een prentje van zijn lief, een landkaart en een blikje sardines. De verpakking bestaat uit een stuk zeildoek en een stuk touw. Prachtig vormgegeven, bloedstollend om te lezen,. Berend J. Vonk is een meesterverteller met een ongebreidelde fantasie. Het (fictieve) dagboek vertelt over de noodlottige reis van de Neverthougt.

De tweede prijs, met een cheque van € 500,-- mocht door Maia Matches in ontvangst genomen worden. Deze prachtige uitgave van How I Became e Comic Artist is een klein boekje, dat aanvoelt als een old school zine. Maia heeft hierin een hoop leuks te vertellen. Het verhaal is lekker getekend, met geweldige letteren, originele vormgeving en uitgekiende Riso-kleuren. 

De derde prijs, met een cheque van € 500,-- ging naar Wouter Gresnigt, een goede bekende in de wereld van de Small Press. Hij is geen striptekenaar, maar een beeldverteller met een grote voorliefde voor de grafische verzorging. De uitgave Daniil Kharms ziet er aantrekkelijk uit en leest als een liedje. Wouter maakt heel goed gebruik van het metrum van de tekst. Een extra pluspuntje zijn de zelf-ontworpen hoofdstuktitels.

Naast de geldprijs ontving Berend J. Vonk een papieren bokaal, speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door Vera van Wolferen. Hij zal tevens in de gelegenheid gesteld worden om in 2023 een tentoonstelling in te richten tijdens Cross Comix Rotterdam. Alle drie de winnaars ontvingen tevens een oorkonde, ontworpen door Wasco.

Deze eerst editie van de Small Press Award is tot stand gekomen in samenwerking met Cross Comix Rotterdam.Met veel dank aan...