Comics will break your heart

Haarlem, 7 juni 2023

'Comics will break your heart' - Jack Kirby

Op zaterdag 3 juni werd in het Allard Pierson Museum onder bezielende leiding van Jos van Waterschoot én initiatiefnemer Aimée de Jongh de resultaten van 'De Grote Stripmakers Enquête 2023' gepresenteerd. 

Dit onderzoek is ingesteld door Aimée de Jongh omdat ze graag de stand van zaken bij de stripmakers in Nederland in kaart wilde brengen. Het boekje bevat de resultaten van een volledig anoniem onderzoek dat plaatsvond tussen december 2022 en februari 2023 onder maar liefst 244 deelnemers uit de sector. Het onderzoek geeft inzicht in de identiteit van de makers, het soort werk, de jaarlijkse inkomsten, de toekomstvisie .... en de verbeterpunten. 

De resultaten waren op onderdelen schokkend: meer dan tweederde van de Nederlandse stripmakers werkt onder het minimum loon. De vertegenwoordiger van de Kunstenbond, Casper de Kiefte, gaf aan dat de stripmakers verreweg de slechts betaalde groep creatieven is. 

Vergeleken met landen als bijvoorbeeld België, Frankrijk en Italië zijn de Nederlandse stripmakers een kleine, maar ondernemende en gepassioneerde groep mensen met veel potentie. Daarnaast kwam uit het onderzoek dat er een groeiend aantal vrouwen is dat werkzaam en succesvol is als stripmaker. 

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst werd een voorzichtige discussie gevoerd tussen onder andere Peter de Wit, Margreet de Heer en Chad Bilyeu, over veranderingen in de maatschappij, zoals het gebruik van stereotypen, zelfcensuur, inclusiviteit, etc. Voorafgaand aan de discussie hield Herman Roozen een geestig betoog over de mogelijkheden van AI.

Tijdens de afsluitende borrel werd nog lang nagepraat over de conclusies uit het onderzoek. 

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in het boekje 'De Grote Stripmakers Enquête', dat gratis uitgedeeld wordt aan stripmakers en ook gratis online beschikbaar is. Als je geïnteresseerd bent, kan je hier het boekje downloaden. 

Het onderzoek en het boekje zijn mede mogelijk gemaakt door het prijzengeld van de Stripschapsprijs 2022, die uitgereikt is aan Aimée de Jongh.

Een uitgebreid verslag van de dag, samengesteld door Jos van Waterschoot, is hier te lezen.


Met veel dank aan...