Bekroond stripjournalist Guy Delisle eerste hoofdgast Stripdagen Haarlem 2018

De bekroonde striptekenaar Guy Delisle, die internationaal furore maakte met zijn eigenzinnige reportages in conflictgebieden overal ter wereld, is de eerste hoofdgast van Stripdagen Haarlem 2018 tijdens het beursweekend van 26 en 27 mei. Zelf vindt hij zich geen stripjournalist, maar de van oorsprong Canadese en tegenwoordig in Frankrijk woonachtige Delisle behoort tot de belangrijkste tekenaars van deze tijd, dankzij zijn persoonlijke, lichtvoetige verslagen over het dagelijkse leven in door geweld verscheurde gebieden. Delisle’s meest recente boek verscheen in 2017 en volgt de in de Kaukasus gegijzelde Franse arts Christophe André.

De Canadese stripmaker Guy Delisle maakte furore met eigenzinnige reportages in conflictgebieden. Vorig jaar bracht hij zijn meest recente boek uit, Gegijzeld, waarin hij het verhaal vertelt van de Franse arts Christophe André die in 1997 in de Kaukasus door Tsjetsjenen werd gegijzeld. Delisle werkte 15 jaar aan het boek, terwijl hij ondertussen met een reeks andere uitgaves als Jeruzalem, Birma en Pyongyang zijn naam vestigde als een van de meest relevante hedendaagse tekenaars. Met zijn speelse, minimalistische tekenlijn maakt Delisle reportages die persoonlijk en lichtvoetig zijn, terwijl ze tegelijk trefzeker en inzichtelijk de gecompliceerde leefomstandigheden in verscheurde landen in beeld brengen. Jeruzalem won in 2012 de prijs voor het beste album in Angoulême. Stripdagen Haarlem is dan ook bijzonder trots om Guy Delisle als de eerste hoofdgast van het festival aan te mogen kondigen.

Het programma van Guy Delisle
In de tiendaagse programmering zal Delisle gedurende het eerste weekend van de Stripdagen Haarlem aanwezig zijn, van 26 tot en met 27 mei. Op de zaterdag en de zondag is er gelegenheid voor het publiek om de tekenaar te ontmoeten tijdens een meet & greet, waarna hij zijn werk voor geïnteresseerden zal signeren. Ook staat er een live interview voor publiek met hem op het menu. En wie geluk heeft, treft hem misschien informeel bij een van de vele vernissages of op het feest in het Patronaat op zaterdagavond. Details over zijn programma – tijden en locaties – worden in een later stadium bekendgemaakt.

Het oeuvre van Guy Delisle
De in 1966 in het Canadese Quebec geboren Guy Delisle woont tegenwoordig in het Zuid-Franse Mont-Pellier en is getrouwd met een Française die voor Artsen Zonder Grenzen werkt, waardoor het echtpaar overal ter wereld naar conflictgebieden afreisde. Delisle, die van oorsprong animator is en in die hoedanig-heid ook al in China en Noord-Korea werkte, verwerkte die reizen in een indrukwekkend oeuvre dat internationaal bejubeld wordt. Shenzhen (2000) en Pyongyang (2003), zijn eerste twee graphic novels over zijn tijd als animator in die steden, werden wereldwijd vertaald, waaronder in het Engels, Duits, Italiaans, Pools, Tsjechisch, Spaans, Portugees, Fins, Kroatisch en Birmaans. Het in 2011 gepubliceerde Jeruzalem, een subtiele reportage vol fijnzinnige observaties over het dagelijkse leven in die verscheurde stad, won in 2012 de prijs voor het beste album op het toonaangevende stripfestival van Angoulême en was een internationale bestseller. Het vorig jaar verschenen Gegijzeld stond in 2017 op de longlist voor de prestigieuze literaire prijs van de Brooklyn Public Library.

Delisle is geen stripjournalist met een politiek activistische documentairestijl, zoals Joe Sacco. Zijn werk is introverter, persoonlijker, hij interviewt geen bewoners van door oorlog geteisterde gebieden maar concentreert zich in plaats daarvan op wat de sfeer daar met hemzelf doet. Zelf vindt hij zijn werk te autobiografisch om zichzelf een stripjournalist te noemen. In het recente Gegijzeld onderwerpt Delisle voor het eerst iemand anders dan zichzelf aan dat minutieuze zelf-onderzoek dat zijn eerdere reisverslagen zo sterk kenmerkt. Hij zit zijn hoofdpersoon, de in de Kaukasus gegijzelde arts Christophe André, dicht op de huid; hij dwingt de lezer om mee te gaan in diens dagen van eindeloze, kwellende onzekerheid. Net als André zit ook de lezer eigenlijk gevangen, in het hoofd van André. Toch blijft de toon van het boek opgewekt en onderzoekend. Het werk van Delisle is in Nederland uitgebracht bij de uitgeverijen Oog & Blik en De Bezige Bij en wordt tegenwoordig gepubliceerd door uitgeverij Scratch Books. 

Met veel dank aan...