Stripdagen Haarlem 2016 - Het zit er (bijna) op!

Het was een spannende editie; nieuwe artistiek directeur, verlenging naar 10 festivaldagen, de dertiende editie...Zou het allemaal gaan lukken? Wij hebben stiekem al de eerste conclusie getrokken: dat het zeker is gelukt! We zijn zeer trots op deze editie!

Recap
Stripdagen Haarlem is sinds oprichting altijd een festival geweest met op het festivalaffiche twee tot drie festivaldata. Dat, terwijl het uitgebreide programma al geruime tijd vroeg om meer ruimte. Het publiek dat voor de beurzen komt, gaat namelijk ook graag naar de andere festivalactiviteiten, maar kwam daar nooit aan toe. Het werd dan ook de hoogste tijd om een sprong in het diepe te wagen en te gaan verlengen. 

Na flink beraad werd gekozen om Stripdagen Haarlem wel traditiegetrouw in het eerste weekend van juni in het even jaar te laten starten met de stripbeurzen. Daarna zouden we het festival door laten lopen naar een tweede weekend waar we in de tussenliggende dagen vooral ruimte zouden geven aan andere (nieuwe) soort programmering zoals film, muziek en theater. 

Zichtbaarheid
Om te zorgen dat de bezoeker, die ons gewend was te vinden op de beurzen op de Grote Markt of in de Philharmonie, ons ook op de nieuwe festivaldagen kon bereiken hebben we drie weken lang een Pop-up store bemand midden in het centrum van Haarlem. 

In deze tijdelijke winkel hebben we afgelopen weken niet alleen vragen beantwoord en informatie gegeven aan de festivalbezoekers, ook verkochten we daar de merchandise, werk van tekenaars en werken uit oude tentoonstellingen die veelal een nieuwe eigenaar hebben gekregen. 

In aanloop naar het festival werd de etalage van de Pop-up store ook steeds voller. Zo lieten o.a. Hans Klaver (Schwantz), Gerrie Hondius, Frits Jonker, Lae Schäfer, Jeroen de Leijer en special guest Mike Diana met speciale stiften hun signature er op na.

Evalueren...en op naar de 14e!
Na anderhalf jaar voorbereiding is het nu dus (bijna) voorbij, Stripdagen Haarlem 2016. Het experiment van tien festivaldagen is ten einde. We gaan deze editie goed evalueren met elkaar en beginnen dan alweer aan de 14e editie!   

Bijna...is nog niet helemaal
Zelfs na tien festivaldagen is het nog niet gedaan met deze editie. Mocht je niet in staat zijn geweest om te komen, of toch te weinig tijd hebben gehad om de tentoonstellingen te bekijken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Want er zijn nog steeds tentoonstellingen te bekijken in Haarlem. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

 • Van Pontiac tot Guthrie is nog tot en met 3 juli te zien in de Vishal aan de Grote Markt. De toegang is gratis.
 • Mark Smeets: De triomf van het tekenen is nog tot en met 17 juli te zien in Teylers Museum aan het Spaarne.
 • Viva Pontiac is nog tot en met 19 juni te zien in de Nieuwe Vide aan de Minckelerweg 6 (Waarderpolder).
 • Peter Pontiac: Haarlem getekend is nog op 17 en 18 juni te zien in Museum Haarlem, Groot Heiligland 47.
 • Africa stripped bare to the bone is nog te zien op verschillende locaties tot en met 30 juni en 3 juli.
 • De schilder getekend is nog tot en met 26 juni te zien in 37PK, Groot Heiligland 37.
 • Marcel Ruijters: De bovenkamer is nog tot en met 3 mei 2017 te zien in De Hallen aan de Grote Markt. Marcel Ruijters ontving in 2015 de Stripschapprijs voor zijn hele oeuvre.
 • Motion Comics - The beginnings is nog tot en met 24 juli te zien in ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47.
 • Bommel in balloons is nog tot en met 24 juni te zien in het publiekscentrum van het Noordhollands Archief, Jansstraat 40.
 • Meer dan 300 Haarlemse stadsgezichten in stripvorm door Eline en Eric Coolen zijn tot en met 30 juni te zien in restaurant Staal, Gedempte Oude Gracht 46.
 • Margreet de Heer: religie in strips is alleen vandaag nog tot 17.00 uur te zien in de Grote Kerk aan e Grote Markt.
 • Fotoportretten van stripmakers door Gert Jan Pos is nog tot en met 1 juli te zien in Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43.
 • Hanco Kolk: de man van altijd is nog tot en met 1 juli te zien in Lijstenmakerij Galerie Mark Keppel, Schagchelstraat 5. Hier is tevens Stripbier Tania nog te koop!!!
 • André Hazes: de getekende biografie door Jan-Willem de Vries en Ben Westervoorde is nog te zien tot en met 31 juli in Stripwinkel Silvester, Kleine Houtstraat 11.
 • Tentoonstellingen in het Dolhuys: Merel Barends, Jan Cleijne, Dave Guedin en Mas Hab nog te zien tot 30 juni.


Volgende editie van Stripdagen Haarlem start pas weer 1 juni 2018! Tot die tijd kun je ons volgen op Facebook en Twitter waar we regelmatig van ons zullen laten horen. 

Met veel dank aan...