Over ons

Thema 2022: Wereldbouwers

Uiteraard is elke fictiestrip in meer of mindere mate een fantasiewereld, met fictieve personages en fictieve gebeurtenissen, al dan niet tegen een realistisch decor. Maar Stripdagen Haarlem wil zich dit jaar richten op die werelden die zijn geschapen door één brein, soms twee, en tot hun uiterste consequenties zijn doorgevoerd. Het beroemdste voorbeeld hiervan, buiten de strip, is natuurlijk Tolkiens Midden-Aarde, maar ook Terry Pratchett's Schijfwereld is hier een goed voorbeeld van. Een recent, zeer succesvol voorbeeld is de wereld Westeros uit Game of Trones, naar de boeken van George R.R. Martin, die ook op televisie tot in het kleinste detail is uitgedacht. Het zijn fantasiewerelden waarvan niet alleen de natuurwetten, volkeren, talen, geschiedenis, mythes, maar ook de economische systemen en rechtssystemen helemaal zijn doordacht.

Binnen het beeldverhaal zijn er ook talloze voorbeelden van zulke werelden te vinden die tot de verbeelding spreken, zoals bijvoorbeeld Pandarve uit de strip Storm (door Martn Lodewijk en Don Lawrence), Edena (door Moebius), de werld van Thorgal (door Grzegroz Rosinski en Jean Van Hamme), het universum van Ravian en Laureline (Pierre Christin en Jean-Claude Mézières), Lanfeust (Arleston, Tarquin e.a.), maar ook het fantastische Parijs van Jacques Tardi (uit onder meer de verhalen van Isabelle Avondrood).

Dit thema zal een groot publiek aanspreken, van jong tot oud en van liefhebber tot professional, en biedt vele mogelijkheden tot deelname door diverse partijen, maar ook voor een leuke en interessante randprogrammering met film- en theatervoorstellingen en lezingen en debatten waarin bijvoorbeeld ook de wetenschappelijke en filosofische aspecten van bedachte werelden aan bod komen.

Met veel dank aan...