Zonnig slotweekend daagt voor succesvolle jubileumeditie Stripdagen Haarlem

Haarlem, 10 juni 2022

Ondanks een door wind en regenbuien geplaagde Pinksteren kijkt Stripdagen Haarlem terug op een zeer succesvol openingsweekend, en een evenzo geslaagde midweek, van de jubileumeditie 2022. De bezoekers, die in grote getale kwamen opdagen na twee festivalloze lockdownjaren, reageerden met veel enthousiasme op de geboden programmering. 'Een hoogtepunt in mijn prille Haarlemse bestaan. Wat een fantastische sfeer en zoveel creativiteit,' schreef een Instagrammer. Op Facebook schreef een Duitse bezoeker: 'I can't recommend this festival enough.' 'Opvallend gevarieerd van opzet,' 'A wonderful experience', 'prachtige exposities' en 'tof!' waren enkele andere reacties die op social media werden gedeeld. 

Ook de deelnemers waren vol lof. De Belgische striptekenaar Jeroen Janssen, die optrad met een Schubertiade, vond het 'een van de leukste festivals die ik ooit meemaakte,' en zei dat hetzelfde gold voor zijn pianiste en zijn zangeres. De jonge stripmaker Charlotte Pasveer, op zaterdag een van de deelnemers aan het panelgesprek over wereldbouwen in beeld en woord, liet weten het 'erg gezellig en interessant' te hebben gevonden, en Karin Giphart, die met fantasyschrijfster Edith Eri Louw een goed bezochte masterclass op de zondag gaf, schreef dat 'het fantastisch was'. Op de buitenbeurs en de binnenbeurs gaven deelnemende tekenaars, striptijdschriften en stripuitgevers massaal te kennen dat ze een topweekend hadden gedraaid. Bezoekende tekenaars waren vooral vol bewondering voor het prachtige, veelal nooit eerder geëxposeerde werk op de postume overzichtstentoonstelling van Tolkien-illustrator Cor Blok.

De midweekse activiteiten konden eveneens op enthousiasme rekenen. De storm op tweede pinksterdag weerhield fans van de epische fantasystrip De Klaagzang van de verloren Gewesten en de tekengrootmeester Rosinski niet van de benefietactie voor Oekraïne, in het Naaiatelier Haarlem; waarvoor Rosinski en medegrootheid Paul Teng live een gezamenlijke tekening maakten, die deze week zal worden geveild. De kinderworkshops in Bibliotheek Schalkwijk zijn een groot succes en ook de filmvoorstellingen werden goed bezocht, óók door de mangacosplayers die voor de visueel verbluffende Japanse animatiefilm Belle naar Haarlem kwamen. En dan moet het slotweekend van Stripdagen Haarlem 2022 zich nog aandienen.

De programmering van het slotweekend

Wind en regen zijn geen ongenode gast in het slotweekend van Stripdagen Haarlem 2022, dat er volgens de weersverwachting zonnig en veel warmer uitziet. Gelukkig, want ook in het slotweekend zit de festivalprogrammering nog barstensvol leuke activiteiten. Een overzicht van wat er allemaal te doen is:

  • Op vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni brengt de Schuur om 20:30 uur de college-voorstelling Fiep! op het toneel, over tekenen en kijken. Kim van Zeben en Rieks Swarte (tevens verantwoordelijk voor concept, tekst en decor) geven het publiek een kijkje in de keuken van de vermaarde illustrator Fiep Westendorp. Westendorp is vooral bekend van de Jip & Janneke-boeken van Annie M.G. Schmidt, maar leerde het naoorlogse publiek ook een nieuwe manier van kijken.
  • Op zaterdag 11 juni om 13:00 uur presenteert Hanco Kolk zijn meest recente album Poppy in de pop up store van Stripdagen Haarlem. Dit langverwachte vervolgverhaal van Meccano is gebaseerd op maffiabaas Ridouan Taghi, maar de grootmeester van de vrije lijn signeert zonder beveiliging omdat striplezers doorgaans vredelievende mensen zijn. 
  • Op zaterdag 11 juni om 13:30 uur geeft stripauteur Marcel Ruijters een lezing over de totstandkoming van zijn magnum opus Eeuwig 1913, bij zijn expositie Terug naar 1913 in Museum Haarlem. Het publiek krijgt alle kans om vragen te stellen aan Ruijters, die door een bezoeker aan het openingsweekend 'een briljant auteur, een soort professor Zonnebloem' en 'een meester van de verbeelding' werd genoemd.
  • Op zaterdag 11 juni om 14:00 uur is in Bibliotheek Schalkwijk de voorstelling LTTRS, een voorstelling over hoe moeilijk lezen kan zijn. En hoe mooi. LTTRS vertelt het verhaal van pap Loetje, dochter Lot en haar knuffel Zeedraak. Een prachtige voorstelling voor kinderen in de leeftijd van 4 - 7 jaar en hun ouders, grappig, meeslepend en vol muziek, die kinderen en ouders enthousiast maakt over (samen) leren lezen en nieuwe woorden. leren. 
  • Het slotfeest van Stripdagen Haarlem begint zaterdag 11 juni om 19:00 uur in het illustere Slachthuis13, waar ook het openingsfeest plaatshad, en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het wordt een avond vol gruizige blues, vuige rock & roll en de unieke 'flameusmuziek' van The Stomp Brothers: een mix van folkblues, jazz, surf, sixties pop en flamenco. Small Press Award-winnaar Berend J. Vonk betreedt opnieuw het podium, maar dan als de frontman van De Schuldjongens en hun combinatie van rock & roll, smartlap en humor. Daarna is het de beurt aan de Kittyhawk Bomber Billies, die met zowel Shamrock als Michiel Hoving in de gelederen ook gerust een echte stripband genoemd kan worden. De alternatieve rockband The Paceshifters sluit de avond af.
  • Op zondag 12 juni om 14:30 uur maakt meestertekenaar Milan Hulsing hoogstpersoonlijk de selfie passé met zijn workshop Anders kijken meer zien in het Frans Hals Museum. Na een toer langs de meest opvallende portretten in het museum maak je onder zijn begeleiding zonder telefoon een zelfportret, dat het waard is om te delen met je telefoon omdat het kunst is.
  • Wie wil uitrusten van al zijn drukke festivalactiviteiten in een comfortabele bioscoopstoel kan op zondag 12 juni om 14:30 uur terecht bij het filmprogramma in de Schuur. Daar draait een prijswinnende animatiefilm ván een striptekenaar en een uitzinnige animatiefilm óver een striptekenaar. De openingsfilm is het dystopische Camouflage, die wordt ingeleid door festivaldirecteur Tonio van Vugt met de makers Remco Polman en Jantiene de Kroon als speciale gasten. Daarna gaan alle remmen los met de stop-motionfilm Bob Spit: We Do Not Like People, waarin de personages van de Braziliaanse cartoonist Angeli proberen te overleven in een post-apocalyptische wereld vol venijnige mutanten in Elton John-vermomming.
  • En ook op zondag 12 juni, om 15:00 uur, spreekt stripjournalist en scenarist Ger Apeldoorn in het Museum van de Geest met een van Nederland's grootste stripscenaristen: Agent 327-maker Martin Lodewijk. Hij was als scenarist fundamenteel voor de levende planeet Pandarve, het universum van Nederland's bekendste fantasyheld Storm, getekend door de virtuoze Don Lawrence. Voorafgaand aan dit interview bij de expositie Storm in de Geest geeft voormalig strip- en filmjournalist Martijn Daalder een lezing over het bouwen van werelden.

Met veel dank aan...