Gratis naar het wetenschapsdebat De (na)maakbare mens!

Facebook liet toe dat er van miljoenen mensen data werd gestolen door Cambridge Analytica. Mark Zuckerberg bood excuses aan, maar hoe verantwoordelijk voelt Facebook zich nu echt? Zomaar een actueel voorbeeld van moderne technologie waarbij verantwoordelijkheid wordt ontdoken – net als Victor Frankenstein bij zijn schepping deed. In Shelley's boek weigert Frankenstein overigens ook om een vrouw voor zijn schepsel te maken, ogenschijnlijk uit angst dat ze zich voortplanten. Er wordt vaak gezegd dat de wetenschapper zich de scheppingsdaad van God toe-eigende, maar dit klinkt toch ook alsof hij die daad van de vrouw wilde afpakken. Het zou Frankenstein zomaar tot een idool van Jordan Peterson-volgelingen kunnen maken. 

Inderdaad, het ideaal van de maakbare mens en alle consequenties ervan zijn alomtegenwoordig, op meer manieren dan we meestal beseffen. In het wetenschapsdebat De (na)maakbare mens om 20:00 uur op dinsdag 29 mei in de Bibliotheek Haarlem Centrum komt het aan bod. Onder de bezielende leiding van moderator Hedwig van Driel gaan vier topexperts uit verschillende wetenschappelijke disciplines met elkaar en het publiek in gesprek over de maatschappelijke gevolgen van de moderne Frankenstein-technologie. En dat doen ze toegankelijk, grappig en prikkelend. Wie snel is, kan er gratis bij zijn, want we geven tien vrijkaarten weg. Al dat je daarvoor hoeft te doen, is een mailtje sturen naar persredactie@stichtingbeeldverhaal.nl met als onderwerp 'Frankensteins wetenschap' – maar wees er snel bij, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dan stellen wij ondertussen het panel nog even aan jullie voor:

Dan Hassler-Forest: expert op het gebied van populaire cultuur en een veelgevraagd spreker en gastauteur die ook regelmatig optreedt in tv-talkshows en op festivals. Hij schreef verschillende boeken, waaronder Capitalist Superheroes en Science Fiction, Fantasy and Politics en staat bekend als een allesweter over alle vormen van populaire media, of het nu film, literatuur, strips of tv betreft. Ook is hij niet bang voor politieke uitspraken, het monster van Frankenstein beschouwt hij als de belichaming van de arbeider die na de dood opnieuw tot leven wordt gewekt door een meester die hem zelfs na het graf nog aan het werk wil zetten.
André Klukhuhn: van oorsprong chemicus, maar verwierf bekendheid als wetenschapsfilosoof. Dankzij zijn soepele schrijfstijl en vermogen om wetenschap en literatuur aan elkaar te verbinden, werd hij de auteur van een zeldzaam verschijnsel in de Nederlandse literatuur: de filosofische bestseller. In maart 2013 verscheen van dit werk de Uitgebreide en definitieve editie, De algehele geschiedenis van het denken, of het verbond tussen filosofie, wetenschap, kunst en godsdienst – een titel die hij zelf niet zou hebben gekozen omdat hij vooral de westerse wetenschap behandelt. En over titels gesproken: de titel van Klukhuhns meest recente wetenschappelijke lezing luidt De namaakbare mens.
Margreet de Heer: de Stripmaker des Vaderlands draagt een toepasselijke achternaam, want behalve stripmaker is ze ook theoloog. Ze studeerde af op de relatie tussen wetenschap en geloof: een onderwerp dat dan ook vaak terugkomt in haar strips. De Heer brak door in 2010 met Filosofie in beeld, waarin ze de westerse filosofie op speelse wijze behandelt. Een jaar later volgde Religie in beeld en in 2012 besloot ze deze trilogie met Wetenschappen in beeld. Zowel Filosofie in beeld als Wetenschappen in beeld kreeg een vertaling voor de Amerikaanse markt. De Heer, die een vurig pleitbezorger is voor het gebruik van strips in het onderwijs, werd in oktober 2017 gekozen tot Stripmaker des Vaderlands.
Nico van Straalen: de hoogleraar dierecologie en evolutiebiologie heeft na veertig jaar afscheid genomen van zijn universiteitsbaan – maar niet van zijn vak. Als columnist spant hij zich nog steeds in om wetenschap toegankelijk te maken. Vorig jaar verscheen het boek Evolueren wij nog? dat hij samen met moleculair ecoloog en genoombioloog Dick Roelofs schreef. Wat Van Straalen vooral interessant vindt aan het Frankenstein-thema is dat de medische technologie ver vooruit loopt op het maatschappelijke debat over de acceptatie van die technieken. 'Zo is het nu al mogelijk om een menselijk orgaan voor transplantatiedoeleinden te kweken in een varken,' zegt hij. 'Dat komt dicht in de buurt van Frankenstein.' Net als veel biologen koestert hij gemengde gevoelens voor het Monster van Frankenstein.   

Met veel dank aan...