Vier werelden op rij in 37PK, Museum Haarlem en ABC Architectuurcentrum

Haarlem, 30 mei 2022

Wie tijdens Stripdagen Haarlem 2022 het Groot Heiligland bezoekt, kan worden bekropen door het ge- voel in een multiversum terechtgekomen te zijn. In de drie expositieruimtes die de straat rijk is – 37PK, Museum Haarlem en het ABC Architectuurcentrum – zijn vanaf vrijdag 3 juni maar liefst viér verschillen- de werelden te bezichtigen.

The World of J & K en Oranova in Galerie 37PK 
Galerie 37PK, Platform voor Kunsten op Groot Heiligland 37,biedt onderdak aan twee van die werelden. Op de begane grond is de bezoeker welkom in de wondere wereld van de fictieve Poolse koopvaartmaatschappij Janczyk en Karnicki NV, gecreëerd door de Britse kunstenaars George Trapp en Robert McNab. De expositie The World of J & K, gewijd aan het archief van dit bedachte familiebedrijf, laat zien hoe werkelijkheid en fictie met verve en humor door elkaar zijn gemixt. Het rea- liteitsgehalte van deze komische en hybride wereld is hoog, dankzij de veelzijdigheid van het getoonde werk. De bezoeker kan dwalen tussen talloze objecten, artefacten en producten uit de geschiedenis van Janczyk & Karnicki, schilderijen, tekenin- gen, foto’s, reclameposters, de eerste aan Janczyk & Karnicki gewijde strip uit 1969, en er het Janczyk & Karnicki-spel van nabij bekijken.In de kelder van 37PK betreedt de bezoeker het kleurrijke, psychedelische, en maatschappelijk activistische universum van Oranova: een transmediale wereld die is bedacht door strip- maker Merel Barends en animatiespecialist Jantiene de Kroon. Oranova bestaat uit virtual reality – en is dus ook onderdeel van het VR-programma van Stripdagen Haarlem – maar ookuit graphic novels, proza, poëzie, motion comics, animatie enaugmented reality. Samen vertellen die het verhaal van twee planeten, het grote Basalt en het kleine Kristallijn, die eens in de zoveel tijd in elkaars baan komen:een levensveranderende gebeurtenis die het oranova wordt genoemd en die verwijst naar soortgelijke gebeurtenissen op onze eigen planeet, zoals klimaatverandering. Een ambitieus project op de grens van de moderne technologie, waarvan in 37PK de tentoonstelling Oranova: Kristallyn Notes is te zien, rond de door jong talent Iris van Hassel gemaakte gelijknamige ‘graphic novelette’. Te zien t/m 31 juli.

Terug naar 1913 in Museum Haarlem 
De duizeling tussen het verleden van Janczyk & Karnicki en de toe- komst van Oranova in 37PK komt één deur verder tot stilstand in Terug naar 1913: de tentoonstelling over de wereld van Marcel Ruijters in Museum Haarlem op Groot Heiligland 47. De expo-titel verwijst naar Ruijters’ stripreeks rond de graphic novel Eeuwig 1913, die begon met Het 9e Eiland, zijn liefdesverklaring aan de strip, maar in daaropvolgende albums uitgroeide tot een steeds grotere wereld, waarin de auteur het tijdsverloop van het klassieke beeldverhaal radicaal omkeert. Het viel Ruijters namelijk op dat in de klassieke reeksen de wereld wel verandert, maar personages altijd hetzelfde blijven. In Eeuwig 1913 is de tijd stilgezet, maar de personages ontwikkelen zich. Generaties lang. Een uitgangspunt dat in Ruijters’ vaardige handen een intelligente, satirische kijk op onze eigen tijdsgeest werd, met rake inzichten over de manier waarop we verhalen vertellen. Te zien t/m 30 augustus (onder voorbehoud).

Marc-Antoine Mathieu in ABC Architectuurcentrum
In het ABC Architectuurcentrum, nog een deur ver- der op hetzelfde adres, Groot Heiligland 47, gaat de Franse wereldbouwer Marc-Antoine Mathieu wellicht nog een stap verder in zijn onderzoek naar hoe we verhalen vertellen. Met de expositie Gevangen in dromen: wonen, bouwen en beleven bij Marc-Antoine Mathieu waant de bezoeker zich in de paradoxale kronkelwereld van de menselijke geest, even duizelingwekkend als de werelden in 37PK, maar gericht op hetzelfde onderwerp als dat van Ruijters: denken over het denken. Mathieu ziet zichzelf eerder als architect dan als stripmaker, wat een wereld van Escher-allure oplevert, met werken die driedimensionaal ogen, ook al zijn ze dat niet. Mathieu’s typerende combinatie van filosofie, conceptuele humor, verbeelding en vertekende logica past uitstekend in het ABC. De meest extremeuitwerking van zijn idee├źn is zijn tekstloze virtual reality-strip Sens VR, die, net als een VR-beleving van Oranova, tijdens het festival kan worden beleefd in het VRcafe. Te zien t/m 27 augustus.

Met veel dank aan...