Workshop: Motion Comics: Sutu

prsl

Locatie:
Werkplaats ABC Architectuurcentrum

Wanneer:
vrijdag 10 t/m zondag 12 juni

Adres:
Groot Heiligland 47, Haarlem

Prijs deelname:
85 euro (incl. lunch, snacks, koffie en thee)

Inschrijven:
Stuur een mail naar felix@submarine.nl. Onderwerp: 'Sutu Workshop'

Taal:
Engels

Aantal deelnemers:
Er is plek voor max. 15 personen

Motion comics zijn interactieve stripverhalen die verrijkt zijn met animatie, muziek en geluidseffecten. De expositie 'Motion Comics: The beginnings' is de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan dit medium. De expositie is onderdeel van de Stripdagen Haarlem en vindt plaatst in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem van 3 juni t/m 24 juli en is onderdeel van de Stripdagen Haarlem.

Workshop

Tijdens de workshop maken de cursisten een motion comic voor Instagram en zullen ze verschillende manieren uitproberen om met het format van dit sociale media platform een verhaal te vertellen. Op Instagram kun je met statische stilstaande afbeeldingen beelden of met korte video's aan de slag van maximaal 60 seconden. Een verhaal kan uit één post of meerdere Instagram posts bestaan. Aan het eind van de workshop publiceren de cursisten hun motion comic op het Instagram-account van o.a. Submarine Channel.

Over Sutu
Sutu is pionier op het gebied van motion comics. Hij maakte baanbrekende projecten als het epische 'NAWLZ' en 'Modern Polaxis' – beide projecten zijn te zien tijdens de expositie. Sutu's recente korte interactieve stripverhaal 'These Memories Won't Last' is genomineerd voor een Eisner Award – de Oscar van de stripwereld. Zie ook: Memories Won't Last.

Techniek in dienst van verhaal
'We zijn erg blij dat Sutu naar Nederland komt om zijn kennis van motion comics te delen,' legt Remco Vlaanderen van Submarine Channel uit. 'Kenmerkend aan Sutu's motion comics is dat de techniek altijd in dienst staat van het verhaal. Dat zie je bij 'These Memories Won't Last' heel goed. Dit verhaal gaat over de opa van Sutu die Alzheimer heeft en hierdoor dingen vergeet. Als de lezer te lang bij een beeld blijft hangen, vervaagt dit langzaam. Een mooie visuele metafoor voor geheugenverlies.'

Programma

Vrijdag 10 juni: Presentaties

16.00 - 17.30: Meet & greet deelnemers / Sutu introduceert de workshop.
19.30 – 21.00: Presentaties van drie motion comic-makers: Sutu, Gustavo Garcia ('Ascent from Akeron') en een derde maker die nader bekend gemaakt zal worden.
21.00 – 22.00: Borrel

Deze presentaties zijn vrij toegankelijk voor de bezoekers van de tentoonstelling.

Zaterdag 11 juni: Workshop Dag 1
09.30 – 18.00: Sutu zal ingaan op de ideeën achter motion comics en legt uit wat de specifieke creatieve mogelijkheden van het medium zijn. De rest van de dag staat in het teken van wat Sutu 'rapid prototyping' noemt: Het doen van korte experimenten en het uitproberen van verschillende ideeën om te achterhalen wat de beste manier is om een jouw verhaal te vertellen.

Sutu en zijn assistent geven begeleiding, feedback, ondersteuning en, wellicht het belangrijkste, inspiratie!

Zondag 12 juni: Workshop Dag 2
09.30 – 19.30: De tweede dag draait volledig om het maken van je eigen (korte) motion comic. In principe werkt iedere cursist aan zijn eigen productie. De workshop eindigt met een presentatie van de projecten. Deze presentatie is openbaar, dus cursisten mogen vrienden en familie uitnodigen om te laten zien wat ze gemaakt hebben.
17.00 – 18.30: Presentatie van de projecten in het ABC.
18.30 – 19.30: Borrel in het ABC.

Aanmelden voor de workshop

  • Stuur voor 1 juni een mail naar felix@submarine.nl. Onderwerp: 'Sutu Workshop'
  • Voeg daar een link naar je portfolio aan toe. (Indien van toepassing)
  • Geef aan met welke design, animatie of development software tools je bekend bent.
  • De eerste 15 aanmelders kunnen meedoen met de workshop. Vol is vol.

Vereisten

  • Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Enige ervaring met beeldbewerkingssoftware zoals Photoshop, AE, Toonboom of iets vergelijkbaars, is aan te raden.
  • Je eigen Instagram account.
  • Sutu raadt aan dat deelnemers hun eigen, bestaand werk meenemen zodat daarmee geëxperimenteerd kan worden. (Bovendien hoeven de deelnemers dan niet iets nieuws te maken tijdens de workshop.)
  • Een eigen laptop om op te werken.

Thema
Deelnemers zijn vrij om hun eigen verhaal te verzinnen. Wie inspiratie nodig heeft, kan bij Submarine Channel terecht voor 5 korte synopsissen van korte verhalen voor het aankomende motion comics project '5 Ways to Destroy the Planet.' Al deze verhalen gaan over realistische toekomstscenario's over het einde van onze beschaving.

Locatie:
Werkplaats ABC Architectuurcentrum

Wanneer:
vrijdag 10 t/m zondag 12 juni

Adres:
Groot Heiligland 47, Haarlem

Prijs deelname:
85 euro (incl. lunch, snacks, koffie en thee)

Inschrijven:
Stuur een mail naar felix@submarine.nl. Onderwerp: 'Sutu Workshop'

Taal:
Engels

Aantal deelnemers:
Er is plek voor max. 15 personen

prsl

Met veel dank aan...