The Beast is There

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de tekenpen een scherper wapen is dan geweld.
De expo toont werk van politieke cartoonisten in Afrika, in een variant op het thema van de Stripdagen: de maakbare mens die buiten zijn kaders stapt, een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk. De expo is samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD), en is verdeeld over drie locaties:

 • Ramón Esono Ebalé uit zijn scherpe kritiek op het regime van Equatoriaal Guinee; de recente politieke ontwikkelingen rond Zimbabwe en Zuid-Afrika door de ogen van de cartoonisten Paul Bogaert, Stacey Stent en Jonathan Shapiro (Zapiro) .
 • De Pletterij (Lange Herenvest 122), 23 mei t/m 25 juni
  Tijden: 11:00-16:00 tijdens het weekend, verder op afspraak tijdens kantooruren
  Toegang gratis
  Wo 30 mei en wo 6 juni: lezingen met resp. Paul Bogaert over Zimbabwe en met Anita Brus over Ramón Esono Ebalé

 • Politieke cartoons uit Zuidelijk Afrika: B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid-Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980–2017)
 • Het Seinwezen (Kinderhuissingel 1), 29 mei t/m 30 juni
  Tijden: 10:00-16.00
  Toegang gratis

 • Paul Bogaert, Jonathan Zapiro, Lovemore Kambudzi, Mishek Masamvu, Gideon Gomo en andere Zimbabwaanse en Zuid-Afrikaanse schilders en cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980–2017)
 • Galerie De Waag (Spaarne 30-RD), 17 mei t/m 3 juni
  Tijden: do t/m za 13:00-17:00
  Toegang gratis

  Met veel dank aan...