Eric Heuvel tekent Quaco - Het stripboek over slavernij

Eric Heuvel
Eric Heuvel
Eric Heuvel
slprfmdm

Locatie:
37PK

Adres:
Groot Heiligland 37, Haarlem

Wanneer?
vrijdag 3 juni t/m zondag 19 juni 2016

Opening:
vrijdag 3 juni van 20.00 tot 22.00

Openingstijden:
donderdag t/m zondag 
12.00 tot 17.00

Erik Heuvel Signeert:
4 juni & 5 juni in de Philharmonie te Haarlem

Voor meer informatie en de complete agenda kijk hier.

Quaco. Leven in slavernij (Walburgpers 2015) is het eerste grote stripboek over het Nederlandse slavernijverleden. Onderzoeker Ineke Mok speurde in tientallen archieven en andere histo­rische bronnen. Stapje voor stapje reconstrueerde zij het huiveringwek­kende leven van Quaco (ca. 1760 -?) in Afrika, Suriname en Nederland. Eric Heuvel, internationaal vermaard om zijn strips over de Tweede Wereldoorlog, tekende het scenario uit tot een aangrijpend stripboek. De gruwelijke geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden komt tot leven door het levensverhaal van Quaco.

Bronnen
“Dat dit allemaal achter een striptekening zit!” Dit is de reactie van veel lezers als ze horen hoe tekenaar Eric Heuvel en scenarist Ineke Mok te werk zijn gegaan bij het maken van het stripboek Quaco. Achter bijna elke tekening gaat een verhaal schuil over de minutieuze wijze waarop de makers historische bronnen hebben verwerkt in de strip. In de tentoonstelling tijdens Stripdagen Haarlem 2016 zijn verschillende oude prenten en andere voorwerpen te zien die een plek kregen in het stripverhaal. Ook wordt een groot aantal originele striptekeningen van Eric Heuvel getoond. De striptekenaar brengt bovendien in beeld hoe de strip tot stand kwam.

Quaco’s perspectief
Quaco (spreek uit als: Kwakoe) was ondermeer ‘eigendom’ van legerkapitein John Gabriel Stedman. Stedman noemt Quaco in zijn geïllustreerde boek ‘Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam’ (1796). Dit boek geldt nog steeds als een van de belangrijkste getuigenissen van de slavernij in Suriname. Quaco speelt in dat boek een bijrol, maar in het stripboek is hij zelf aan woord en vertelt hij zijn verhaal.

Baanbrekend werk
Tekenaar Eric Heuvel, die ook internationaal vermaard is door zijn baanbrekende strips over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, heeft met deze strip over Quaco de aandacht opgeëist voor een andere duistere periode: het Nederlandse slavernijverleden. Initiatiefnemer en scenarist Ineke Mok verrichtte het onderzoek naar Quaco’s leven en verzamelde de historische bronnen.

Gebruik in onderwijs 
Bij het stripboek hoort lesmateriaal, samengesteld door Els Schellekens. Dit materiaal is, net als de strip, uitgebreid getest op scholen in Nederland en Suriname. Het lesmateriaal is gratis en staat op de website. Hier staan ook extra bronnen, achtergrondinformatie en recensies.

Activiteiten rond tentoonstelling
Rond de tentoonstelling worden speciale activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en signeersessies. Eric Heuvel en Ineke Mok zijn regelmatig zelf aanwezig bij de tentoonstelling. Houd de agenda in de gaten of de Facebook-pagina van Eric Heuvel.

Twee edities
Het stripboek Quaco - Leven in slavernij is uitgebracht in twee edities: een gewone editie en een educatieve editie met bijlage. In de bijlage zijn tijdlijnen, extra informatie over slavernij en bronnen opgenomen. Beide edities zijn tijdens de tentoonstelling in 37PK te koop.  

Met dank aan: Ruigrok stichting en Stichting Democratie & Media

Locatie:
37PK

Adres:
Groot Heiligland 37, Haarlem

Wanneer?
vrijdag 3 juni t/m zondag 19 juni 2016

Opening:
vrijdag 3 juni van 20.00 tot 22.00

Openingstijden:
donderdag t/m zondag 
12.00 tot 17.00

Erik Heuvel Signeert:
4 juni & 5 juni in de Philharmonie te Haarlem

Voor meer informatie en de complete agenda kijk hier.

slprfmdm

Met veel dank aan...