Première: Jack Kirby - The King and Me

Jack Kirby
Jack Kirby
Jack Kirby
klsl

Locatie:
Toneelschuur

Adres:
Lange Begijnestraat 9, Haarlem

Wanneer:
donderdag 9 juni & vrijdag 10 juni 2016

Aanvangstijd:
20.30

Kaarten:
Vroegboekprijs (kaarten gekocht voor 5 juni) €12.50
normaal €16.50, vriend €14.50 
CJP €12.50 via 

kaarten hier te koop

The King and Me is een spetterende voorstelling over de emotionele tijdbom Jack Kirby, schepper van het Marvel universum, Captain America en X-men. Zijn leven kende vele teleurstellingen én hoogtepunten. Dit bijzondere stuk, geschreven door striphistoricus Ger Apeldoorn en gespeeld door toneelgroep Kwast, over het leven van Kirby is te zien tijdens Stripdagen Haarlem 2016. 

Ongeroemde stripgigant
Ger Apeldoorn schreef op verzoek van de Britse Stripdagen een toneelstuk over de ongeroemde stripgigant Jack Kirby. In het stuk nemen Stan Lee (eindredacteur bij Marvel en gehaat door Kirby) en Joe Simon (DC Comics), vanzelfsprekend vertolkt door acteurs, je mee door het leven van Jack Kirby met al zijn overwinningen en teleurstellingen. Ondertussen vechten ze met elkaar over de vraag wie de beste partner van Kirby was. Was dat de zakelijke Simon, de enthousiaste Lee of misschien toch Jack (The King) Kirby zelf? The King and Me is een voorstelling die geen comic fan mag missen. Zoals Dave Gibbons van The Watchmen zei na het zien van de eerste opvoering in Bristol: "I learned more about Kirby than I ever knew... and not just the dry facts.”

De standaard voor Superhelden
Jack Kirby is één van de belangrijkste Amerikaanse stripmakers van de vorige eeuw. Samen met schrijver en tekenaar Stan Lee stond hij aan de wieg van het Marvel Universum. Kirby bedacht helden als Fantastic Four, Hulk, X-men en de Avengers en zijn dynamische manier van tekening was jarenlang de standaard voor alle superhelden. Nadat Kirby bij Marvel wegging omdat hij niet voldoende credit kreeg voor zijn creaties, ging hij naar DC Comics, waar hij een compleet nieuw pantheon aan goddelijke superhelden schiep. Helden en schurken die in alle films van de fabelachtige uitgeverij van Superman langskomen.

Captain America
Maar Kirby heeft meer gedaan. Voor hij aan het begin van de jaren zestig de superhelden comic een nieuwe impuls gaf, werkte hij vijftien jaar samen met Joe Simon. Samen bedachten ze Captain America, tekenden en schreven de eerste romantische comics, werden miljonair met hun misdaadstrips en raakten alles weer kwijt toen ze een eigen uitgeverij begonnen.

De schrijver en de acteurs
Ger Apeldoorn is striphistoricus, televisieschrijver en was bij Juniorpress jarenlang de vertaler van alle Marvel comics. Theater Kwast is een gezelschap dat al meer dan vijftien jaar lang oude en vergeten theaterstukken op de planken brengt in levendige leesvoorstellingen. Hun ervaring met 17de-eeuwse teksten sluit vreemd genoeg goed aan bij de soms wat pompeuze toon van Jack Kirby en Stan Lee's superhelden.

Locatie:
Toneelschuur

Adres:
Lange Begijnestraat 9, Haarlem

Wanneer:
donderdag 9 juni & vrijdag 10 juni 2016

Aanvangstijd:
20.30

Kaarten:
Vroegboekprijs (kaarten gekocht voor 5 juni) €12.50
normaal €16.50, vriend €14.50 
CJP €12.50 via 

kaarten hier te koop

klsl

Met veel dank aan...