Hoofdtentoonstelling: De vele gezichten van Frankenstein

Bij elke editie van Stripdagen Haarlem hoort een aan het thema verbonden hoofdtentoonstelling, en die is ditmaal te bezichtigen in 37PK, kloppend hart van de Haarlemse kunstscene.

Er wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van Mary Shelleys beroemde boek, en aan de hand van de oorspronkelijke tekst wordt het verhaal naverteld met behulp van fragmenten uit de talloze verstrippingen en geïllustreerde versies die er zijn, van Lynd Ward tot Berni Wrightson. Die laatste werkte vlak voor zijn dood in 2017 aan nieuwe pagina’s voor de strip Frankenstein Alive, Alive!.

Het onfortuinlijke monster leverde ook veel inspiratie voor satire, en ook daar staan we bij stil – al valt dat laatste natuurlijk niet mee als je moet lachen. Vanzelfsprekend is er ook veel origineel werk rond het Frankenstein-thema uit binnen- en buitenland te zien. Originelen zijn er onder meer van Dave McKean en Dean Ormston (GB), Pieter De Poortere (B) en Peter de Wit & Wilbert Plijnaar, Gideon Brugman, Mark Retera, Gerard Leever, Daniel van den Broek en Mark van Herpen (NL).

Naast het boek is er een andere bron bepalend geweest voor de Frankenstein-beeldvorming zoals we die kennen: de Universal-films van James Whale uit de jaren 30 met Boris Karloff als het monster. Het is die creatie, met vierkante kop, slecht kapsel en bouten in de nek, die in het collectieve geheugen staat gegrift, en waar veel beelduitingen zoals strips en parodieën op teruggrijpen. De hieraan gerelateerde Frankenstein-memorabilia zoals filmposters, filmstills, Frankenstein-poppen, merchandise, 8mm-films en comics uit de gigantische collectie van Frankenstein-verzamelaars Hein van Putten en Spekko vormen een uniek onderdeel van deze expositie. Voeg daaraan toe het manshoge Monster van Frankenstein van striptekenares/kunstenares Maia Matches, en het resultaat is een expo om nog lang van wakker te liggen.

Frankenstein en de stripjournalistiek

Een belangrijk onderdeel van de expo vormen de morele, filosofische en wetenschappelijke aspecten van het Frankenstein-thema, zoals het Godcomplex, nature versus nurtureen de maakbare mens (denk hierbij aan designer-DNA, nanotechnologie in medische toepassingen, kunstmatige intelligentie en robotica): deze aspecten zijn actueler dan ooit en spelen in onze huidige maatschappij een bepalende rol. Het stripjournalistieke platform Drawing the Times verzorgt een educatief programma en lespakket aan voor de bovenbouw van de middelbare school. Voor dit onderdeel, dat uiteraard niet alleen voor scholieren maar voor alle bezoekers toegankelijk en interessant is, maakten vijf stripauteurs, die elk hun sporen hebben verdiend in de stripjournalistiek, ieder een nieuw verhaal: Eva Hilhorst, Merel Barends, Emma Ringelding, Aart Taminiau en Robert van Raffe.

37PK, Platform voor Kunsten (Groot Heiligland 37), 25 mei t/m 1 juli

Tijden: do t/m zo 13:00-17:00, za 26 en zo 27 mei 11:00-17:00

Toegang gratis

Met veel dank aan...