Lezing: Frankenstein en de grens tussen leven en dood

Aan het begin van de 19eeeuw, de tijd waarin Mary Shelley haar beroemde roman Frankenstein, or the Modern Prometheusschreef, waren wetenschappers gefascineerd door de eigenschappen van een net ontdekt fenomeen: elektriciteit. 
De experimenten van de Italiaan Galvani, waarbij hij elektriciteit gebruikte om dode materie tot leven te wekken, leken erop te wijzen dat de grens tussen leven en dood opgeheven kon worden. Galvani’s neef, de natuurkundige Giovanni Aldini, die meegewerkt had aan het onderzoek van zijn oom, gaf in heel Europa opzienbarende demonstraties waarbij ‘dood’ overging in ‘leven’. Aldini deed ook Londen aan, en we weten dat Mary Shelley daar een van zijn demonstraties bijwoonde en zeer onder de indruk was van wat ze zag. 
Deze opmerkelijke ervaring en Mary Shelley’s belangstelling voor de ontwikkelingen van de natuurwetenschappen in haar tijd hebben duidelijk hun sporen achtergelaten in Frankenstein.Met name het galvanisme speelt daarin een belangrijke rol als leven schenkende kracht.
Bijzonderheden over die rol hoort u in een korte presentatie, die gevolgd wordt door een spetterende demonstratie met een replica van een 19eeeuwse elektriseermachine.
Drs. Janneke Budding, auteur van Frankenstein; het Monster en zijn Makers, meer informatie en te bestellen via Bol.com

Teylers Museum (Spaarne 16)

Za 2 juni, 12:00, 12:20 en 12:40, elektriseermachine

Toegang: volwassenen € 13,50 / CJP € 8,00 / 6 t/m 17 jaar 0 t/m 5 jaar, Museumkaart en HaarlemPas gratis

De lezingen zijn gratis, maar je betaalt toegang voor het museum. Met het passe-partout op pag. 32 van het programmaboekje krijg je tijdens de Stripdagen € 2,50 korting

Met veel dank aan...