Uitgelicht: Drawing Modern Feminism - Stripjournalistiek

Victoria Lomasko
slprUGdm

Locatie:
Galerie De Refter/Kloostergangen (Stadhuis)

Adres:
Grote Markt 2, Haarlem

Wanneer?
dinsdag 31 mei t/m  zondag 12 juni 2016


Officiële opening:
zaterdag 4 mei
12:00 tot 13:00 uur

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag
09:00 uur tot 17:00 uur

zaterdag & zondag 
11:00-17:00


Toegang:
gratis

Heb jij je al verdiept in stripjournalistiek? Maak tijdens Stripdagen Haarlem 2016 kennis met deze snelgroeiende en bijzondere discipline. In de expositie Drawing Modern Feminism is stripjournalistiek de vorm en het moderne feminisme de inhoud.

Stripjournalistiek
In een wereld waarin nieuwsvoorziening wordt beheerst door clickbait, headlines en hoaxes, en er niemand tijd heeft voor duizend woorden, zegt beeld des te meer. Beeld trekt niet alleen sneller de aandacht in de onophoudelijke digitale informatiestroom, het leent zich bovendien uitstekend voor het eenvoudig toegankelijk maken van hoogdrempelige, complexe informatie die nuance vergt. Dat verklaart waarom stripjournalistiek een snel groeiende discipline is binnen het medium. Een discipline die overigens opvallend vaak door vrouwen wordt beoefend. Stripjournalistiek komt in een breed scala aan verschijningsvormen, van getekende onderzoeksreportage en politieke cartoon tot infographic en animatie.

Modern feminisme 
De toenemende digitalisering van deze tijd leidt ook tot een revival van het feminisme, dat tegenwoordig heel andere onderwerpen aansnijdt dan vroeger. Het moderne feminisme is intersectioneel, wat wil zeggen: inclusief. Waar het feminisme vroeger vooral de belangen behartigde van vrouwen uit de witte middenklasse, ontwikkelt het zich nu steeds sterker als een emancipatiebeweging die opkomt voor de rechten van álle minderheidsgroeperingen – en dus ook als een antiracistische en soms zelfs een antikapitalistische stem. Discriminatie vindt immers niet alleen plaats op basis van gender, maar ook op basis van ras en klasse, zowel sociaal als economisch. Het moderne feminisme voert de strijd voor gelijke rechten zoveel mogelijk vanuit de uiteenlopende perspectieven van deze zeer diverse groepen, zonder daar één dominante norm aan op te leggen.

Onderwerpen
De bijdragen zijn Engelstalig. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:

  • Genderspecifieke gezondheidszorg. Getekend door Merel Barends.
  • Vrouwenrechten in Voormalige Sovjetrepublieken. Getekend door Victoria Lomasko.
  • Hiding in plain sight. Een overzicht van onbedoeld seksisme. Getekend door Masha Pikulina.
  • Gendertransitie & gendermaskering in diverse delen van de wereld. Getekend door Ludwig Volbeda.
  • Becoming Muslim Miss Manga. Over strips als internationaal emancipatie-instrument. Getekend door Jeroen Janssen en geschreven door Hilde Baele.
  • Vrouwen van Molenbeek. Getekende interviews met vrouwelijke bewoners uit de Belgische wijk, berucht als kweekvijver voor jihadisten. Door de in Molenbeek woonachtige striptekenares Judith Vanistendael.
  • Editorial. Eva Hilhorst, hoofdredacteur van Drawing the Times, gaat in op het hedendaagse feminisme waarbij ze de verschillende artikelen betrekt.

Drawing Modern Feminism is een samenwerking tussen Drawing the Times, internationaal platform voor getekende journalistiek en Tijdschrift LOVER, online feministisch magazine. De expositie is verbonden aan een stripjournalistieke special over het moderne inclusieve feminisme, die tijdens Stripdagen Haarlem 2016 op beide platforms gepubliceerd wordt.

Locatie:
Galerie De Refter/Kloostergangen (Stadhuis)

Adres:
Grote Markt 2, Haarlem

Wanneer?
dinsdag 31 mei t/m  zondag 12 juni 2016


Officiële opening:
zaterdag 4 mei
12:00 tot 13:00 uur

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag
09:00 uur tot 17:00 uur

zaterdag & zondag 
11:00-17:00


Toegang:
gratis

slprUGdm

Met veel dank aan...