De bovenkamer: Aart Taminiau

In de nok van Frans Hals Museum - Hal - 'De Bovenkamer' genaamd - maakt een gastcurator (een schrijver of een striptekenaar) jaarlijks een visueel verhaal op basis van de museumcollectie. Dit jaar dook Aart Taminiau in de collectie en ging op ontdekkingstocht.

Onlangs werd er in de krochten van het Frans Hals Museum, het volledige archief van de omstreden kunsthistoricus Herbert van der Zalm (verbonden aan de UvA) teruggevonden. In de begin jaren 70 van de vorige eeuw deed hij een groot onderzoek naar een beroemd maar verloren gewaand zelfportret van Frans Hals. Maar gaandeweg zijn onderzoek raakte hij op een zijspoor en verloor hij zichzelf in wat ook wel de grootste kunsthistorische blunder aller tijden wordt genoemd. Nu, bijna 50 jaar later, kunnen we ons afvragen of dat ook echt zo is?

Aart Taminiau reconstrueert het onderzoek en herontdekt een verborgen geschiedenis achter het schilderij Oude vrouw met maskers (1889) - het schilderij bevat een voor die tijd uiterst gewaagd en vooruitstrevend geheim, dat heden ten dage precies aansluit bij de tijdgeest. Sterker nog, het past opvallend goed bij het thema van deze Stripdagen.

Frans Hals Museum, locatie Hal (Grote Markt 16), 25 mei t/m 10 februari 2019
Tijden: di t/m za: 11:00-17:00, zo: 12:00-17:00
Toegang: volwassenen € 15,00 / 19 t/m 24 jaar, CJP €7,50 / o.a. jongeren t/m 18 jaar, Museumkaart, IAmsterdam Card gratis (zie ook: www.franshalsmuseum.nl)
Met het passe-partout op pag. 28 in het programmaboekje betaalt u tijdens Stripdagen Haarlem slechts € 7,50.

Met veel dank aan...