Lezing: Drs. Janneke Budding - 200 jaar Frankenstein

In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat de wereld kennismaakte met Victor Frankenstein en het gruwelijke wezen dat hij creërde. Beide figureren in wat wel de eerste sciencefiction roman genoemd wordt: Frankenstein or the Modern Prometheus. Dr. Frankenstein en zijn Monster zijn inmiddels wereldberoemd. Maar wie kent de naam van de schrijfster, Mary Shelley?
De oorsprong van het Monster van Frankenstein is niet te vinden rond 1930 in de filmstudio’s van Hollywood, maar in 1816 aan de oevers van het Meer van Genève. Daar werd tijdens de legendarisch slechte zomer van dat jaar door een bizarre samenloop van omstandigheden de kiem gelegd voor Frankenstein. De roman waarvan de hoofdpersonen – Victor Frankenstein en het Monster dat hij schiep – tot op de dag van vandaag een inspiratiebron vormen voor schrijvers, filmmakers en tekenaars.
In haar roman Frankenstein gebruikt de dan pas achttienjarige Mary Shelley elementen uit de literatuur en de natuurwetenschappen van die tijd. Met name het galvanisme, dat gebruik maakt van de buitengewone eigenschappen van de dan net ontdekte elektriciteit, speelt een opmerkelijke rol in Frankenstein.

Deze lezing besteedt niet alleen aandacht aan het ontstaan en de achtergronden van Mary Shelley’s roman, maar ook aan de films, strips en tv-series die het Monster van Frankenstein wereldwijd tot een begrip maakten.

Drs. Janneke Budding, auteur van Frankenstein; het Monster en zijn Makers

Na afloop zal Janneke Budding haar boek signeren in de museumwinkel van het museum.

Teylers Museum (Spaarne 16)

Zo 3 juni 12:00, Gehoorzaal

Toegang: volwassenen € 13,50 / CJP € 8,00 / 6 t/m 17 jaar 0 t/m 5 jaar, Museumkaart en HaarlemPas gratis

De lezingen zijn gratis, maar je betaalt toegang voor het museum. Met het passe-partout op pag. 32 van het programmaboekje krijg je tijdens de Stripdagen € 2,50 korting

Met veel dank aan...