Bommel en Bijbel

Met zijn Bommel- en Tom Poes-strips hield Marten Toonder zijn publiek een spiegel voor. Hij toonde in milde ironie een kritische blik op de samenleving. Zo nu en dan betrof die ironische kijk ook de kerken, het geloof en het christendom.
In de Bommel-verhalen zijn regelmatig verwijzingen te vinden naar het christendom en de Bijbel, soms verbaal, soms visueel. Sommige verhaalelementen in de Bommel-reeks vertonen sterke overeenkomsten met Bijbelse verhalen: de zoektocht naar het Beloofde Land, de verwoesting van Sodom en Gomorra, Job en de Openbaringen. Daarnaast vinden we in de Bommel-verhalen soms Bijbelcitaten terug, en drukken sommige personages zich uit in een soort Bijbeltaal (‘Tale Kanaäns’).
En waar kun je dan beter terecht voor een expo rond dit onderwerp dan in de Grote of Sint-Bavokerk? Bommel en Bijbel is gebaseerd op het gelijknamige boek van Klaas Driebergen, die in het eerste festivalweekend ook lezingen houdt. Daarnaast is er op de expo een speciale Bommel-prent en -poster te koop.

Grote of Sint-Bavokerk (Grote Markt 22), 25 mei t/m 30 juni

Tijden: ma t/m za: 10:00-17:00, zo: 12:00-16:00 (alleen tijdens Stripdagen Haarlem)

Toegang € 2,50. Met het passe-partout op pag. 32 in het programmaboekje betaalt u tijdens Stripdagen Haarlem slechts € 2,--.

Met veel dank aan...