Hoofdtentoonstelling: Underground in beeld - Van Pontiac tot Guthrie

Peter Pontiac
Pontiac tot Guthrie
Charles Guthrie
slprdmUGkl

Locatie:
De Vishal

Adres:
Grote Markt 20, Haarlem

Wanneer?
vrijdag 3 juni t/m zondag 3 juli 2016

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 17:00
zondag:
13:00 - 17:00

In deze tentoonstelling wordt aan de hand van ‘Godfather van de Nederlandse underground’ Peter Pontiac de undergroundstrip in Nederland en Vlaanderen belicht. Wat ís de undergroundstrip nu precies? En bestaat die anno 2016 nog? Het antwoord op die laatste vraag luidt ‘ja’, en dus komt ook een nieuwe generatie tekenaars uitgebreid aan bod.

Eerbetoon
Op 20 januari 2015 overleed Peter Pontiac, een van Neerlands meest geliefde en gewaardeerde striptekenaars. Zijn rol in de undergroundbeweging van de jaren 70 en 80 was groot, evenals zijn invloed op de generaties tekenaars die na hem kwamen. Van Pontiac tot Guthrie is niet alleen een eerbetoon aan de te vroeg overleden tekenaar, het is ook een eerbetoon aan de Nederlandse undergroundstrip zelf.

Tegengeluiden
Pontiac vormt in deze tentoonstelling het centrale punt: tot welke stroming behoorde hij nu precies, wie waren zijn invloeden en tijdgenoten, en wat is hun invloed geweest op de generaties die na hen kwamen? Wat ís underground nu precies, en bestaat het eigenlijk nog wel in onze huidige maatschappij, waarin tegengeluiden harder nodig lijken dan ooit?

Vergeten helden
De tentoonstelling leidt de bezoeker van het eerste undergroundblad in Nederland – het tijdens de bezetting door de Toonder Studio’s verspreide tijdschrift Metro – naar legendarische tijdschriften als Aloha, Tante Leny Presenteert en Modern Papier, en via vergeten helden als Mark Smeets en Flip Fermin naar hedendaagse undergroundtekenaars als Charles Guthrie, Maia Matches, Bobbi Oskam en Ibrahim R. Ineke. Die laatsten verwonderen, verwarren en verleggen grenzen, zoals het de ware underground betaamt.

Locatie:
De Vishal

Adres:
Grote Markt 20, Haarlem

Wanneer?
vrijdag 3 juni t/m zondag 3 juli 2016

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag
11:00 - 17:00
zondag:
13:00 - 17:00

slprdmUGkl

Met veel dank aan...