Winnaar Small Press Award 2023

Haarlem, 25 september 2023

WINNAAR SMALL PRESS AWARD 2023

Leau Grégoire is de winnaar van de Small Press Award 2023, dé competitie voor beeldverhalen in eigen beheer. Dat maakte de jury vrijdag 22 september bekend tijdens het Cross Comix Festival in Rotterdam. Grégoire wint daarmee een bedrag van 1500 euro, een prachtige trofee en de mogelijkheid om een expositie in te richten tijdens Stripdagen Haarlem in 2024.  De twee runners up, ‘Kijk omhoog Yoost’ van Abel Dijkstra en ‘Plumbum’ van Bob op ’t Land winnen elk 500 euro.

De uitreiking van de trofee vond plaats in een uitverkochte zaal op de eerste dag van het Cross Comix Festival, het jaarlijkse festival dat een breed publiek weet te overtuigen van het beeldverhaal als volwassen kunstvorm. Het aantal inzendingen was met zo'n 50 stuks flink groter dan vorig jaar. Dat laat zien dat het beeldverhaal in Nederland springlevend is. 

De jury over de winnende inzending: ‘Daar zitten graten in’: "Een enorm goed vormgegeven, relevant en intiem verhaal. Alsof we een persoonlijk dagboek binnenvallen, dat eigenlijk niet gezien mag worden. Krachtig en intiem tegelijk, gegoten in een bijzondere vorm met in elk exemplaar een persoonlijke touch van de maker, waardoor elk exemplaar een uniek verhaal vertelt."     

De inzendingen voor de Small Press Award komen in alle vormen en formaten. Eén kwam als een soort action pack in een blister, een ander dwarrelde als confetti over de jurytafel. Door die enorme diversiteit hanteert de jury geen vinklijst waaraan een goede productie moet bestaan: 'Maar we hebben in de loop der jaren zoveel gezien dat we originaliteit en kwaliteit herkennen zodra we het zien.'

De Small Press Award is in het leven geroepen door Stripdagen Haarlem en Cross Comix. Het is dé competitie voor beeldverhalen in eigen beheer. De trofee is ontworpen door Vera van Wolferen. Cross Comix vond dit jaar op 22 en 23 september plaats in debat­podium Arminius te Rotterdam. De jury bestond uit Wasco, Mara Joustra en Berend Vonk.

Met veel dank aan...