Unieke Frankenstein-objecten in het Kleinste museum van Haarlem

Vanaf vrijdag 20 april is de Frankenstein-verzameling van gastcurator Hein van Putten te zien in het Kleinste museum van Haarlem. `Het is een bonte collectie van bijzonder speelgoed en unieke boeken en objecten, zoals een door tekenaar Erik Kriek beschilderd Frankenstein-beeldje, en een stukje steen van kasteel Frankenstein in Duitsland, dat de curator zelf de grens over heeft gesmokkeld.

Hein van Putten, in het dagelijks leven art director en bladenmaker, is van jongs af aan al gefascineerd door fantasy en sciencefiction. Na het zien van klassieke sciencefictionfilms op Superchannel in de jaren 80 zoals The Incredible Shrinking Man en The Hideous Sun Demon ontwikkelde hij zich een fanatiek verzamelaar van oude horror- en sciencefiction-monsters. Het Monster van Frankenstein is hem daarvan misschien wel het liefst omdat dit monster zo mooi tragisch en onbegrepen is, en een echt cultureel icoon is geworden. De interesse van Hein gaat vooral uit naar de talloze culturele vertakkingen van het fenomeen Frankenstein: van toneelstukken tot ontbijtgranen, waarbij het klassieke Boris Karloff-monster uit 1931 vaak de belangrijkste inspiratiebron is. Hoeveel voorwerpen zijn verzameling omvat weet Hein niet, hij heeft ze nooit geteld. In het Kleinste museum van Haarlem, een etalageruimte van het Kunst centrum Haarlem die 24 uur per dag te bezichtigen is, staat nu ongeveer de helft van zijn verzameling. De rest staat thuis, waar hij op zolder een ‘man cave’ heeft, waar hij ook werkt en zich graag laat afleiden door zijn monsters, of deze nu zijn afgebeeld in een boek of als action figure, Lego-, Happy Meal- of Playmobil-figuurtje.

Opening
De opening van Frankenstein – de verzameling is zaterdag 21 april om 16.00 uur. Je bent van harte welkom om dit bij te wonen. Frankenstein – de verzameling is te zien tot na de Stripdagen, tot en met maandag 11 juni 2018.

Het Kleinste museum van Haarlem
Het Kleinste museum van Haarlem is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 119, is 24 uur per dag geopend en te bezichtigen vanaf de stoep. Het Kleinste museum van Haarlem presenteert tien keer per jaar een uniek voorwerp of uitzonderlijke verzameling van een min of meer bekende Haarlemmer.

Met veel dank aan...