Kick-off Stripdagen Haarlem 2016: een verslag in woord, beeld, muziek en primeurs

Hanco Kolk Kickoff

Van tevoren was het nog even spannend of het allemaal wel zou passen, de aanmeldingenlijst puilde uit. Daarom togen beide directeuren, Tonio van Vugt en Thamara van Rijn, de dag voor de Kick-off alvast naar de Bakenesserkerk om dat te controleren. De cateraar was al ingeseind. Het paste, al zaten alle kerkbanken volgepropt en moesten er meer mensen staan dan gebruikelijk. 

Tekenaars, samenwerkingspartners en pers waren in grote getale op komen dagen. Wat al snel duidelijk werd, was dat de tien persmappen – normaal ruimschoots genoeg voor zo’n gelegenheid – er minstens twintig te weinig waren. Mea culpa van ondergetekende, persredacteur voor de Stripdagen Haarlem, die niet had verwacht dat niet alleen pers interesse in een persmap zou hebben. ‘Zo’n map is voor veel mensen ook een verzamelobject,’ zei artistiek directeur Tonio na afloop.

Presentatie programmering 2016

‘Ik heb lang geleden al besloten dat ik me niet meer zenuwachtig zou maken over optreden voor publiek,’ zou artistiek directeur Tonio later die avond zeggen. Dat was te merken aan zijn ontspannen presentatie. ‘Er zat humor in,’ stelde Heinz-tekenaar René Windig, die als medesamensteller van het boek over Mark Smeets en medecurator van de bijbehorende tentoonstelling op de Kick-off aanwezig was. Er klonken meer tevreden geluiden in de kerk op de borrel na afloop. Ondanks de grote hoeveelheid informatie die de presentatie bevatte, had niemand zich een moment verveeld. Wat overigens in niet geringe mate ook te danken was aan het bloedmooie optreden van striptekenaar Roel Venderbosch, die een reprise gaf van zijn muziek-met-animatie-voorstelling op de cataloguspresentatie van uitgeverij De Harmonie in 2014.

Cross-over tussen de strip en andere disciplines was in meer aspecten een rode draad door de presentatie van de 2016-programmering. Beide hoofdthema’s alleen al, bijvoorbeeld. Het aan Peter Pontiac en zijn Nederlandstalige navolgers gewijde thema Underground in beeld zal – omdat dat nu eenmaal eigen is aan Underground – onvermijdelijk talloze muziekcross-overs bevatten en in het thema De schilder getekend ontmoeten strip en beeldende kunst elkaar in de getekende biografie. Maar ook veel andere programmaspeerpunten hebben die eigenschap. De expo Motion Comics is gewijd aan de digitale interactieve strip en de expo Drawing Modern Feminism koppelt strip en journalistiek aan actuele thema’s die aangesneden worden in het moderne feminisme. De leider van de voor het slotfeest geboekte band The Spinshots, Martin Draax, is tevens de ontwerper van een op jaren-60-strips gebaseerde modelijn: Comic Sexy – waaraan uiteraard ook aandacht wordt besteed op het komende festival. Aan een cross-over tussen strips en theater wordt hard gewerkt. En dat is nog maar een kleine greep uit het programma-aanbod.

Gastsprekers Kick-off

Tonio was evenwel niet de enige die aan het woord kwam tijdens de Kick-off. Marcel Ruijters, als auteur van Jheronimus betrokken bij De schilder getekend en gastcurator van de Bovenkamer in De Hallen, gaf een minilezing over hoe zijn biografie van Jeroen Bosch tot stand gekomen was. Marlies Visser, initiatiefneemster van de Illustratie Biënnale, lichtte hun programmaonderdeel voor de komende editie toe.

De nieuwe website

Maar de grootste primeur op deze Kick-off náást de identiteit van de huisstijltekenaar voor 2016 kwam van zakelijk directeur Thamara van Rijn tijdens haar presentatie van de nieuwe website – waar u zich nu bevindt, anders zou u dit verslag niet lezen. Want deze site is ook uniek voor alle festivals, een ideaal instrument voor het eenvoudig maken van uw keus uit de bomvolle tiendaagse programmering straks. Al wat u hoeft te doen, is een gepersonaliseerd account aanmaken, waarin u de programmaonderdelen invult die u wilt zien. Het systeem toont u vervolgens direct waar en wanneer u dat onderdeel kunt zien en hoe u die locatie bereikt. Daardoor hoeft u nooit meer iets te missen omdat het samenviel met een ander programmaonderdeel of omdat u het niet kon vinden.

Een dubbel feestje

Ik noemde het hierboven al. Ik liet ook het door hem ontworpen campagnebeeld al zien. Zijn identiteit is inmiddels ook geen geheim meer – maar dat wil niet zeggen dat Hanco Kolk in dit verslag mag ontbreken. Integendeel. Toen ik uitstapte op station Haarlem zag ik al voor me hoe zijn beeld de hele stad zou sieren. Dat beeld dat inmiddels ook al de achtergrond op mijn computer is omdat ik er zo blij van word. Het straalt zoveel uitbundig plezier en verwonderde anticipatie uit. En hij was die dag nog jarig ook. Onder daverend applaus werd Hanco naar voren geroepen, waar hij een persoonlijk taartje met brandende kaarsjes in ontvangst mocht nemen, die hij eveneens onder daverend applaus in één keer uitblies.

Nagekomen primeurs

Want die zijn er, hoera! Naast Edmond Baudoin en Philippe Auladell heeft nu ook Jean-Claude Meziéres zijn komst naar de Stripdagen Haarlem 2016 definitief bevestigd. (Ik ga alvast op zoek naar mijn Laureline-pruik.) Attentie: andere buitenlandse gasten als Daniel Clowes en Derf Backderf zijn dus nog niet bevestigd, er wordt wel hard aan hun komst gewerkt.

Voor meer informatie over de tijdens de Kick-off bekendgemaakte programmering: zie het Kick-off persbericht (onder kopje downloads Pers).

Met veel dank aan Rolf Kruger voor de prachtige foto's!

Met veel dank aan...