Stripicoon Jean-Claude Mézières aanwezig op Stripdagen Haarlem 2016

De Franse meestertekenaar Jean-Claude Mézières, bekend van de scifi-stripreeks Ravian en Laureline, zal aanwezig zijn tijdens het eerste weekend van de Stripdagen Haarlem 2016, van 3 t/m 5 juni. 

Mézières’ oorspronkelijk onder de titel Valérian et Laureline uitgebrachte reeks behoort tot de grote klassiekers van de strip. Mézières’ werk vormde de inspiratiebron voor de eerste Star Wars-trilogie, daarnaast was hij als art director betrokken bij de film The Fifth Element. Ravian en Laureline wordt momenteel verfilmd door Luc Besson onder de titel Valerian and the City of a Thousand Planets. 

Special guest

Al is de naam Jean-Claude Mézières niet bij iedereen bekend, vrijwel iedereen kent zijn werk. De door Mézières getekende en door Pierre Christin geschreven jaren-70-scifi-stripreeks Ravian en Laureline (oorspronkelijke titel: Valérian et Laureline) was namelijk de grote inspiratiebron van de eerste Star Wars-trilogie. 

De Franse tekenaar was daarnaast ook verantwoordelijk voor het artwork van de film The Fifth Element van Luc Besson, die momenteel werkt aan een verfilming van het derde verhaal uit de onder stripfans zo befaamde scifi-reeks: Valerian and the City of a Thousand Planets .
De 2016-editie van Stripdagen Haarlem in juni komt een jaartje te vroeg voor de film, maar – we presenteren het met trots – maestro Mézières zal zelf wél aanwezig zijn.   

Programma

In de tiendaagse programmering zal Mézières gedurende het eerste weekend van de Stripdagen Haarlem aanwezig zijn, van 3 tot en met 5 juni. 

Op de zaterdag en de zondag is er gelegenheid voor het publiek om de tekenaar te ontmoeten tijdens een meet & greet, waarna hij zijn werk voor geïnteresseerden zal signeren. Ook staat er een live interview voor publiek met hem op het menu. En wie geluk heeft, treft hem misschien informeel bij een van de vele vernissages of op het feest in het Patronaat op zaterdagavond.
Details over zijn programma – tijden en locaties – worden in een later stadium bekendgemaakt.

Ravian en Laureline

Ravian en Laureline is een op klassieke sciencefiction gebaseerde stripserie, die zich onderscheidt door Christins complexe en humoristische scenario’s en het fenomenale tekenwerk van Mézières, die het universum van de titelpersonages prachtig organisch en fantasierijk vormgeeft. 

Slechts weinig stripverhalen slagen erin om scenario en beeld zo volmaakt te combineren. Het verhaal speelt zich af in de 28 ste eeuw, als de mensheid het vermogen heeft ontdekt om door tijd en ruimte te reizen.
De hoofdstad van de Aarde, Galaxity, is het middelpunt van het enorme Terraanse Galactische Rijk en wordt beschermd door tijdruimte-agenten. Ravian en Laureline zijn twee van die tijdruimte-agenten: niet alleen een team, maar ook een stel. Geen van beiden zijn ze standaard striphelden.
Ravian lijkt de klassieke held met zijn onverschrokkenheid en plichtsbesef, maar zijn intelligente, doortastende en onafhankelijke partner Laureline is zeker niet alleen zijn sidekick, maar zijn gelijke en soms zelfs zijn meerdere. Ze is ook degene die vaak de ethische grenzen van hun werk ter discussie stelt.
De reeks kenmerkt zich namelijk tevens door de uitgesproken humanistische thema’s, waarin macht, geweld en technologische superioriteit verworpen worden ten faveure van eenvoud, natuur en harmonie.

Het eerste avontuur van Ravian en Laureline werd in 1967 gepubliceerd in het Franse striptijdschrift Pilote en in 1968 in het Nederlandse stripblad Pep. Het eerste album in Nederland volgde in 1970: Het Woedende Water . Dit verhaal was het tweede dat in Pep gepubliceerd was en wordt over het algemeen als het beginverhaal gezien.
Het eerste verhaal dat in Pep verscheen, het tweeluik De Vierde Dimensie/Aarde in Vlammen , werd in Nederland pas in 1986 gepubliceerd, als prequel op Het Woedende Water.
De reeks telt in totaal 21 delen en bevat een afgeronde geschiedenis waarvan het in 2010 uitgebrachte De Tijdopener het slot is. Daarnaast verschenen er ook nog zeven korte verhalen. De reeks wordt tegenwoordig als gebonden uitgave hergepubliceerd door Uitgeverij Sherpa.

De film

Regisseur Luc Besson is al vanaf zijn tiende een bewonderaar van de Franse editie Valérian et Laureline – net als bij veel stripfans van zijn generatie was Laureline zijn eerste liefde – en een verfilming was dan ook een lang gekoesterde wens. 

In 2009 had hij het script al klaar, maar na het zien van de technisch grensverleggende film Avatar besloot hij zich die techniek eerst eigen te maken. Met een budget van 197 miljoen euro is Valerian and the City of a Thousand Planets de duurste Franse film ooit.
De rol van Valerian wordt vertolkt door de Amerikaanse acteur Dane DeHaan en die van Laureline door de Britse Cara Delevingne. Belangrijke bijrollen worden gespeeld door Clive Owen, Ethan Hawke, Rihanna, John Goodman (als stemacteur), Rutger Hauer en Herbie Hancock.
De première van de film staat gepland voor 21 juli 2017 – helaas nét een jaar waarin er geen Stripdagen Haarlem zijn, omdat die altijd in een even jaar plaatsvinden. 

Met veel dank aan...